"Saimme ottaa haasteen vastaan"

Alkuperäiset ja särmikkäät muumit ovat parrasvaloissa Muumit Rivieralla -elokuvassa, joka vie muumiperheen hohdokkaisiin seurapiireihin. Hanna Hemilä on elokuvan tuottaja, co-ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista.

Kun 20 vuotta sitten tuotin Urpo & Turpo -nukkeanimaatiosarjaa, 4-vuotias tyttäreni tokaisi, että miksi et tee elokuvia muumeista.

Aika kului. Kehittelin muun muassa digitaalista animaatio-studiohanketta Suomeen, tuotin pitkiä elokuvia, nukkeanimaatiosarjan Turilas & Jäärä (2001) ja kaksi dokumenttielokuvaa Tove Janssonista. Mutta en olisi voinut kuvitella, että vuonna 2014 saatan maailmalle taiteellisesti kunnianhimoisen käsinpiirretyn pitkän animaatioelokuvan muumeista, ja että silloinen 4-vuotias työskentelisi työryhmässämme käsikirjoittajana.

Idea uuden Muumi-elokuvan tekemiselle virisi neljä vuotta sitten, kun Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson keskusteli asiasta Hanna Hemilän kanssa.

Hanna Hemilä & Xavier PicardSophia Jansson sanoi minulle, että on todella harmi kun kukaan ei ole tarttunut Toven piirtämiin alkuperäisiin sarjakuviin ja tehnyt niistä tv-sarjaa tai elokuvaa. Vastasin hänelle, että ranskalaiset saattaisivat olla oikea valinta, sillä heillä on pitkät perinteet sarjakuvissa ja animaatioissa, ja että tunnen erään hyvin lahjakkaan ranskalaisen animaatio-ohjaajan. Sophia pyysi tekemään ehdotuksen elokuvasta. Soitin ohjaaja Xavier Picardille, jonka tunsin, ja kerroin hänelle ehdotuksesta. Sitten me kaikki tapasimme.

Keväällä 2010 ehdotimme Sophia Janssonille, että elokuva tehdään perinteisesti piirtäen, jotta Toven originaalien sarjakuvien kynänjälki ja piirrostyyli pääsevät valkokankaalla oikeuksiinsa. Minä ja Xavier kehittelimme vuoden ajan elokuvan pilottia, jossa värimaailma ja tyyli olivat selkeästi nähtävissä. Esittelimme pilotin Sophialle vuonna 2011. Hän piti siitä ja antoi meille luvan lähteä viemään elokuvahanketta eteenpäin.

Muumiperhe Rivieralla

Tekijöiden tavoitteena oli herättää Tove Janssonin piirtämät alkuperäiset sarjakuvat henkiin valkokankaalla. Muumit Rivieralla Muumiperhe Rivieralla (Familjen lever högt), joka pohjautuu Toven ja hänen äitinsä kokemuksiin Rivieran lomalla. Sarjakuva julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1955.

Maailman suurin iltapäivälehti, Associated Newspapersin Evening News, alkoi 1950-luvulla julkaista Muumi-sarjakuvia englanniksi. Parhaimmillaan Muumi-sarjakuva ilmestyi neljässäkymmenessä maassa ja noin 120 lehdessä, 20 miljoonalle päivittäiselle lukijalle. Se on kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen sarjakuva.

Kansainvälisesti merkittävän, suomalaisen kansallisaarteen uskominen harteillemme oli Sophia Janssonilta suuri ja ennakkoluuloton päätös. Hän sitoutui yhteistyöhön, jotta Toven kädenjälki säilyisi elokuvassa. Kehitimme projektia elokuvakerronnan ehdoin.

Muumit seinillä

Käsikirjoituksen kirjoittamisessa riitti haasteita, sillä alkuperäisestä sarjakuvasta olisi Hemilän mukaan saanut vain noin 20 minuutin pituisen elokuvan.

Sarjakuvien joukossa ei siis ollut tarinaa, joka olisi riittänyt pitkään elokuvaan. Täytyi ryhtyä ideoimaan ja kirjoittamaan lisää.

Muumit rivierallaKeväällä 2011 aloimme kehitellä käsikirjoitusta ja mukaan tuli muitakin käsikirjoittajia. Työskentelimme muun muassa Xavier Picardin hotellihuoneessa Helsingissä. Laitoimme huoneen seinät täyteen strippejä, siirtelimme niitä ja pohdimme, miten tarina menisi, ja mitä lisäisimme siihen, koska alkuperäistarinat eivät riittäneet.

Lisäsimme esimerkiksi elokuvan alussa olevan Muumilaakson esittelyn, sillä se ei ole kaikille tuttu. Päädyimme siihen, että kun merirosvot tulevat alussa uusina hahmoina Muumilaaksoon, niin Muumilaakso sekä muumien luonteet ja erityispiirteet tulevat samalla esiin ja tutuiksi. Nähdään, mistä muumit ovat lähteneet Rivieralle, ja ymmärretään paremmin, miksi Riviera on joillekin heistä järkytys ja joillekin unelmien paikka. Olemme huomioineet katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne Muumi-hahmoja ja -filosofiaa.

Mukaan otettiin tietysti myös hyvin tärkeä hahmo, joka ei ole alkuperäisessä sarjakuvassa: Pikku Myy.

Käsikirjoituksen työstäminen kävi hyvin eläväksi: siirtelimme, mietimme, pohdimme ja teimme uudestaan. Lopulta olimme tyytyväisiä, mutta otimme käsikirjoitustiimiimme mukaan lisäksi englantilaisen käsikirjoittajan Leslie Stewartin, joka katsoi puhtaalta pöydältä miten tarinamme toimi. Käsikirjoitus muuttui vielä myöhemmin, kun animaticin tekeminen alkoi, mutta niin animaatioelokuvien kohdalla aina tapahtuu ja se kuuluu prosessiin.

Muumit RivierallaElokuvan visuaalinen ilme kehiteltiin Pictakin studiossa Pariisissa. Käsikirjoitus ja äänimaailma on tehty Suomessa. Piirrosanimointiin valitsimme kiinalaisen Sandman Animation Studion, koska siellä oli riittävä määrä taiteellisesti lahjakkaita ja nopeita piirtäjiä.

Pikku Myyn ääni

Muumit Rivieralla -elokuvan suomalaisina ääninä kuullaan muun muassa Maria Sidiä (Muumimamma), Mats Långbackaa (Muumipappa), Kris Gummerusta (Muumi), Alma Pöystiä (Niiskuneiti) ja Ragni Grönblomia (Pikku Myy).

Halusin jo alkuvaiheessa juuri Maria Sidin ja Mats Långbackan, koska Muumimamman ja Muumipapan äänissä täytyy olla särmää. Sidin ja Långbackan persoonalliset äänet tuovat hahmoihin paljon lisää: Muumimamman ääni ei ole vain pehmeä vaan siitä löytyy myös napakkuutta. Pikku Myyn ääninäyttelijän löytäminen oli erityisen haastavaa, koska Elina Salon ääni on niin vahvasti painunut mieliin. Sitten kuulin Ragni Grönblomin äänen ja se toimi.

Myös aikuisille

Elokuvassa Muumipappa alkaa käyttää nimeä de Muumi ja pääsee piireihin. Niiskuneiti on imarreltu kosmopoliitin playboyn liehittelystä. Pinnalliseen elämänmenoon ja glamouriin tuskastunut Muumimamma muuttaa mustasukkaisuuden kouriin joutuneen Muumin kanssa asumaan perheen vanhan veneen alle.

Muumit Riviralla sopii mainiosti myös aikuisille. Siinä on aikuismaisia teemoja ja satiiria, sillä Tove Jansson kirjoitti sarjakuvat aikuisille. Pilke silmässä.

Juhlia, casinoja, uhkapelejä, musiikkia – ja Rivieran kerma. Koituuko glamour Muumien kohtaloksi?

Elokuvan sosiaalinen ja poliittinen satiiri voi olla uutta monille japanilaisten Muumi-sarjojen parissa kasvaneille.

Juhlistaa Toven juhlavuotta

Halusimme elokuvan valmiiksi Tove Janssonin satavuotisjuhlavuonna. Aikataulu oli tiukka ja kiire on ollut kova. Olemme joutuneet miettimään ja luomaan kaiken. Mutta meillä kaikilla on ollut sama päämäärä: emme ole lähteneet keksimään jotain ihan omaa vaan olemme säilyttäneet Toven tyylin. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen! Ja saaneet hyvää palautetta.

Hanne Hemilälle pitkän muumianimaation tekeminen on haasteista huolimatta ollut sikäli luontevaa, että hän on tehnyt Tove Janssonista kaksi dokumenttia. Haru – Yksinäisten saari (1998) ja Tove ja Tooti Euroopassa (2004) kertovat Tove Janssonista ja hänen kumppanistaan Tuulikki Pietilästä.

Hanne HemiläVuonna 1996 Tove Jansson totesi minulle dokumenttielokuvan Haru – Yksinäisten saari valmistelujen yhteydessä, että minulla on erittäin vaikea työ. Muumit Rivieralla ei ole ollut helpoimmasta päästä, mutta olen kiitollinen, että saimme ottaa haasteen vastaan. Olen myös etuoikeutettu, kun olen saanut tehdä töitä uskomattoman lahjakkaiden taiteilijoiden kanssa, ja yltiöonnellinen, että onnistuimme projektissa hienosti.

Muumit maailmalle

Muumit Rivieralla on tehty myös ruotsiksi ja englanniksi. Elokuvan kansainvälinen ensi-ilta on Lontoon elokuvafestivaalilla 11. lokakuuta ja elokuva tulee teatterilevitykseen muun muassa Pohjoismaissa, Ranskassa ja tietysti Japanissa.

On suuri kunnia päästä esittelemään Tove Janssonin aina ajankohtaista huumoria kaikenikäisille sekä Suomessa että muualla maailmalla. Toivon myös, että elokuvasta välittyy lempeää ymmärrystä erilaisiin ihmisiin. Se on tärkeää. Hyväksytään ihmiset kaikkine erityispiirteineen. Ja vaikka Muumipappa on itsekäs, niin perhe on hänelle tärkein.

Ohjaaja Xavier Picardin sana

Ranskalaisen animaatioihin erikoistuneen Xavier Picardin menestyksekäs kansainvälinen ura sisältää yli 300 tuntia animaatiota. Hän on työskennellyt käsikirjoittajana, ohjaajana sekä tuottajana.

Picardin ja japanilaisen tuottajan Takashi Masunagan vuonna 2000 perustama Pictak on keskittynyt kansainvälisten animaatioelokuvien ja -sarjojen tuotantoon. Yhteistyötä tehdään kansainvälisten animaatiostudioiden kanssa. Muumi-elokuva oli kokeneelle Picardille mieluinen haaste.

Tove Janssonin Muumi-sarjakuvat ovat hyvin ainutlaatuisia taideteoksia. Muumit juhlistavat vapautta, optimismia, monikulttuurista ymmärtämystä ja suvaitsevaisuutta, jo olemassaolollaan. Sarjakuvat ilahduttavat kaikenikäisiä nerokkailla juonillaan. Myös Muumit Rivieralla -elokuva on tehty lapsille ja jokaisen aikuisen sisällä olevalle lapselle.

Muumit RivierallaTove Janssonin Muumiperhe Rivieralla -sarjakuvan päähahmo Muumi tempoilee yksinkertaisen mukavan elämän ja ylellisen filmitähden elämäntyylin välillä, josta hänen rakastettunsa Niiskuneiti haaveilee. Jokainen Janssonin alkuperäinen tarina on tehty hyvin taitavasti. Janssonin piirrokset ovat innoittaneet Muumit Rivieralla -elokuvan rakennetta ja rytmiä. Olemme käyttäneet perinteistä käsin piirrettyä paperianimaatiotekniikkaa kunnioittaaksemme Tove Janssonin kynänjälkeä. Hallitseva väri on rikottu tuomalla mukaan mustavalkoinen väripaletti (ranskaksi: camaieu).

Muumit Rivieralla -elokuvan äänimaailma sisältää näyttelijöiden näyttelemien hahmojen lisäksi sävellettyä musiikkia ja yhdistelmän realistisia ja abstraktisia ääniefektejä Jacques Tatin tyyliin.

Tavoitteeni on laajentaa Tove Janssonin työtä ja pysyä uskollisena hänen tyylilleen. Pidän aina mielessäni hänen ajatuksensa: ”Elä rauhassa, kasvata perunoita ja unelmoi.”

Lue myös