Vanilla Sky on Cameron Crowen tekemä uudelleenfilmatisointi Alejandro Amenábarin laadukkaasta trilleristä Avaa Silmäsi, joka julkaistiin DVD:llä heinäkuun alussa. Vertailut näiden kahden elokuvan välillä osoittavat, että Crowen version julkaisua voidaan pitää aika kyseenalaisena toimintana. Monikaan katsojista ei varmasti tajunnut katsellessaan alkuvuodesta Vanilla Sky’ta valkokankaalta millaisesta kloonista loppujen lopuksi olikaan kysymys.

© 2001 Paramount PicturesAmenábarin tarina on otettu käyttöön lähes sellaisenaan. Tom Cruise esittää David Aamesia, isänsä kustannustoiminnalla rikastunutta nousukasmaista naisten miestä. Hän tapaa syntymäpäivillään elämänsä naisen Sofian (Penelope Cruz). Entinen heila Julie (Cameron Diaz) päättää kostaa, hän houkuttelee Davidin autoonsa ja tappaa itsensä ajamalla sillan kaiteesta läpi. David ruhjoutuu pahasti ja hän aloittaa uudelleen elämänsä, josta tuntuu kuitenkin kadonneen täydellisesti pohja. Loppua kohti tieteistarinaksi vaihtuva juoni joutuukin sitten kirjaimellisesti syöksykierteeseen.

Vanilla Sky’ta voisi pitää ihan tasokkaana vaikkakin hieman sekavana trillerinä, mutta valitettava tosiasia on, että omia ansioita sillä on varsin vähän. Amenábarin ja Crowen versioiden samankaltaisuus herättää lähinnä kiusallisia vilunväreitä. Vertailussa katselukokemukseen suodattuu ilkeitä Déjà Vu -tunteita, mikä sinällään sopii kyllä hauskasti tarinan teemaan. Toisaalta Crowen ja kumppaneiden tuotoksesta puuttuukin lähes kokonaan alkuperäisversion synkkä ja arvoituksellinen kokonaistunnelma. Taustalla turhankin usein soivilla kauniilla popkappaleilla on yritetty selvästi lievittää ahdistavaa kokonaisvaikutelmaa.

© 2001 Paramount PicturesHuonossakin suuren budjetin elokuvassa on luonnollisesti aina omat myönteiset puolensa. Tom Cruise suorittaa työnsä aivan rutiinilla ja ammattitaidolla ja fanit saavat varmasti rahoilleen täyden vastineen. Teknisesti Vanilla Sky on huolellisesti tehty ja jotkut omaperäisinä pidettävistä kohtauksista ovat visuaalisesti komeaa katseltavaa. Markkinoinnista on myös pidetty hyvää huolta, sillä DVD:ltä löytyy oheismateriaalia ihan kohtuullinen määrä. Varsinkin mukana seuraavat kaksi dokumenttia tarjoavat mielenkiintoisen läpileikkauksen elokuvan eri tuotantovaiheista ja mittavasta pr-työstä. Tosin juoneen kuuluu, että alkuperäisversio ja sen tausta pidetään visusti taka-alalla.

Vanilla Sky on määrätietoisesti ja ovelasti tehty rahastusyritys. Tekijöiden selvänä tarkoituksena on ollut luoda uusi yleisöä hämmentävä Fight Club, jota kaikki käyvät katsomassa, vaikka eivät siitä mitään ymmärtäisi. Vetävä musiikki, ammattimainen kuvaustyöskentely ja DVD:n runsas oheismateriaali eivät kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Vanilla Sky on Amenábarin alkuperäisestä elokuvasta tehty kaunisteltu kopio.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1, ääni: Dolby Digital 5.1, tekstitetty (voi katsoa ilman tekstitystä), extrat: ohjaaja Cameron Crowen ja säveltäjä Nancy Wilsonin kommentit, kaksi minidokumenttia, Paul McCartneyn haastattelu, Leftfield/Afrika Bambaata -musiikkivideo, trailereita, kuvagalleria

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,6 / 7 henkilöä