Ken nauraa viimeiseksi

Teoksen Les Liaisons Dangereuses (1782) tekijä Choderlos de Laclos on tiettävästi todennut, että hänen kirjansa oli tarkoitettu shokiksi ihmisille. Ja ilmestyessään se saattoi liikkeelle enemmänkin skandaalinkäryä kuin mitä kirjailija oli ehkä ajatellut. Kirja oli kuvaus vallankumousta edeltäneen ajan ranskalaisen aristokratian rappiosta, salakavalasta vallankäytöstä ja seksuaalisista juonitteluista. Mitä herkullisin aihe, siis, joka on myös toiminut pohjana useille elokuville.

Valmont on ohjaaja Milos Formanin adaptaatio kirjasta, joka ilmestyi vain vuotta myöhemmin kuin Stephen Fearsin vastaava elokuva, Dangerous Liaisons (1988). Jälkimmäinen tehtiin vaatimattomalla budjetilla mutta tunnetuilla näyttejöille, kun taas Formanin elokuva oli yli kaksi kertaa kalliimpi ilman valkokankaan tunnetuimpia tähtiä. Näin niitä itse asiassa olisikin kiinnostava lukea rinnakkain ohjaajansa ja tuotantokoneistonsa suhteen. Tuorein ja huomattavasti mukaillumpi versio on parin vuoden takainen Cruel Intentions (1999).

Markiisitar de Merteuil (Annette Bening) ja varakreivi Valmont (Colin Firth) ovat entisiä rakastavaisia, jotka kuluttavat päivänsä kertomassa toisilleen uusimmat makuuhuoneessa tapahtuneet valloituksensa ja juonittelemassa uusia. de Merteuil saa tietää, että hänen rakastajansa on menossa naimisiin nuoren Cecilen (Fairuza Balk) kanssa. Niinpä hän pyytää Valmontia viettelemään Cecilen. Varakreivillä on kuitenkin vaikeuksia kohdistaa huomiotaan vain yhteen naiseen. Ja kun tarpeeksi monta ihmistä asetetaan törmäyskurssille toistensa kanssa, ennemmin tai myöhemmin nauru ja nautinto muuttuvat hengenvaaralliseksi tragediaksi.

Formanin elokuva erottuu kilpailijastaan selvästi edukseen. Siinä missä Dangerous Liaisons on barokkisen raskas, sen juonien punokset kuin shakkipelin siirtoja ja ihmiset jäykkäeleisiä, Valmont taas on elävä ja kiihottava. Ennen kaikkea tämä johtuu sen hyvällä maulla mukaan tuodusta älykkäästä huumorista. Valmont on myös hyvin uskollinen alkuperäistekstille lukuun ottamatta loppua, joka elokuvassa vaatii vähemmän verta sovituksen alttarille. Helpolla silti ei pääse tässä tyylikkäässä ja erittäin hyvin toteutetussa elokuvassa kukaan.

Nyt julkaistu dvd-versio tarjoaa ne tutut ja turvalliset näyttelijäesittelyt ja muutaman, ohjaajan tai tuottajien kautta asiaan liittyvän, hatarasti täytteeksi valitun elokuvatrailerin. Laajakangasversio tekee tietysti oikeutta uhkeille barokkihuoneille sekä juhla- ja konserttisaleille.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 2.0; tekstitetty; näyttelijäesittelyt.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä