Salaisuus pinnan alla

Psykopaateista kertovien elokuvien mielenkiintoisimpia asetelmia on sen kuvaaminen, miten näennäisen normaalia elämää kauheisiin tekoihin syyllistyneet ihmiset pystyvät elämään. Oma perhe tai vanhemmat eivät alkuunkaan aavista, miten veriset kädet heidän lähimmällään saattaa olla. Tällaisen tilanteen herkullisimpia kuvauksia on alun perin hollantilaiseen elokuvaan perustuva Pelon hetket, jossa uransa ainoan roiston roolin tekevä suuri näyttelijä Jeff Bridges kaappaa nuoren naisen ja lähettää samalla hänen poikaystävänsä pitkälle matkalle helvettiin seuraten itse tämän jokaista liikettä.

Varsin vähälle huomiolle jäänyt ohjaaja George Sluizer ohjasi myös tuon hollantilaisen alkuperäisteoksen, mutta Hollywoodin uusintaversio on intensiivisempi ja laajempi kuvaus ihmismielen pimeästä puolesta. Erityisesti Bridgesin kehuja kerännyt roolityö täydellisen empatian puutteen omaavana perheenisänä on uskomaton. Kun mies harjoittelee vanhassa Volvossaan tyttöjen huumaamista täysin avoimesti ja asiaansa keskittyneenä, asialla on todella ammattitaitoinen näyttelijä. Myös Kiefer Sutherlandin intensiivisesti näyttelemä poikaystävä Jeff on hänen parhaita roolejaan miehen luisuessa yhä syvemmälle pakkomielteessään selvittää, mitä hänen kullalleen (Sandra Bullock) on tapahtunut. Elokuva tiivistyy räjähdyspisteeseen, kun syyllinen saapuu Jeffin oven taakse ja pyytää hänet mukaansa - omilla ehdoillaan.

Ulkoisilta puitteiltaan Pelon hetket on urbaania kaupunkilaiselämää kuvaava trilleri, jonka kulissien takaa paljastuu uskomatonta pahuutta. Näin elokuva onkin 1990-luvun parhaita tämän genren edustajia yhdessä Basic Instinctin (1992) ja Luunkerääjän (1998) kanssa, vaikka onkin näitä huomattavasti rauhallisempi. Seesteisyyttä korvaa ajatus Bridgesin tyttäreltään hellyydellä saamasta rannekorusta, jota mies tunnollisesti käyttää tuhotessaan ihmisten elämät. Pelottavaa, eikö totta? Voisiko samanlainen peto vaania suomalaisessakin kaupunkimiljöössä?

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Surround 2.0; tekstitetty; ekstrat: trailer.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä