Tiivistunnelmainen haielokuva

Tappajahain (1975) vanavedessä on tehty lukematon määrä erilaisia vedenelävillä pelottelevia elokuvia. Kerta toisensa jälkeen kyse on ollut saman idean toistamisesta aina vuoteen 2003 asti, jolloin ensi-iltansa sai sukeltajapariskunnan kengännauhabudjetilla tekemä Open Water.

Tappajahaita enemmän Open Waterissa hyödynnettiin The Blair Witch Projectin (1999) konseptia. Tositapahtumasta inspiroidussa tarinassa sukellusretkellä ollut pariskunta unohdetaan merelle. Ulapan armoille jääneissä ihmisissä hait haistavat ruokaa.

The ReefAustralialainen The Reef on Open Waterin perillinen. Tositapahtumaan löyhästi nojaavan elokuvan perusasetelma on sama: veden varassa olevat ihmiset ovat haille ravintoapaja. Tällä kertaa purjehtimassa olevan seurueen vene karahtaa riutalle ja kääntyy ympäri. Vaihtoehtoja on kaksi. Joko jäädä ruhjotulle veneelle odottamaan satunnaisesti paikalle osuvaa apua tai uida horisontin takaa siintävälle saarelle. Kaikki tietävät, että vesissä liikkuu haita. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole. Alkaa uintiretki ja hainevien tähyily.

Elokuvan valkohait ovat oikeita ja niitä näytetään eviä enemmän. Raadollisella materiaalilla ei kuitenkaan mällätä, vaan elokuvan teho perustuu pitkälti samoihin tekijöihin kuin Open Waterissa, eli pinnan alla näkymättömissä olevaan vaaraan, jonka edessä ihminen on avuton ja voimaton.

The ReefTiivistunnelmainen asetelma toimii. Seurueen hahmoista ehditään myös piirtää kelvolliset luonnekuvat, jolloin heidän kokemuksensa ja kohtalonsa eivät jää toissijaiseksi vaan heidän selviytymiskamppailunsa tuntuu elokuvan maailmassa todelliselta ja ryhmän dynamiikka aidolta. Tämä on tärkeä tekijä jännitteen luomisessa.

The Reefin painolasti on liiallinen samankaltaisuus Open Waterin kanssa. Vaikka elokuvan ulkoiset puitteet ja tekninen toteutus ovat esikuvaansa paremmat, vastaavanlaista väistämättömän kohtalon uhkaa siinä ei kyetä enää tavoittamaan. Tämä ei tarkoita, etteikö Reef pitäisi katsojan hyvin otteessaan. Päinvastoin, näinä halpahintaisten tusinatrillereiden ja kliseisten säikyttelyjen aikoina kauhukokemuksen ja pelon perusasioista ammentava elokuva erottuu massasta edukseen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Lue myös