Painavia päätöksiä elämästä

Richard Eyren ohjaama ja Ian McEwanin romaaniin pohjautuva The Judge tutkiskelee oikeuteen ja moraaliin liittyviä teemoja lähietäisyydeltä. Kuten pohjoismaista levitysnimeä kuvaavampi alkuperäisnimi The Children Act toteaa, elokuva käsittelee lapsen oikeutta, joka ilmenee joskus vanhempien tahdon kustannuksella.

The Children ActEmma Thompsonin vakuuttavasti tulkitsema, perheoikeuden parissa toimiva tuomari Fiona Maye joutuu kiperien kysymysten ääreen niin töissä kuin henkilökohtaisessa elämässään. Tuomarina hän saa eteensä tapauksen, jossa 17-vuotias leukemiaa sairastava Adam (Fionn Whitehead) tarvitsee kiireellisesti verensiirtoa. Uskonnollisten syiden takia Adam, samoin kuin hänen vanhempansakin, ovat verensiirtoa vastaan. Fionan tulee tehdä päätös alaikäisen elämästä.

Fiona on ammatissaan perheongelmien auktoriteetti, joka ei kuitenkaan kykene kohtaamaan tai käsittelemään oman parisuhteensa vaikeuksia. Kotona Fionalla onkin suuria haasteita aviomiehensä (Stanley Tucci) kanssa. Oikeustalon edustan mediahärdelli sekä oikeussalin läheisyyden alituinen vilinä luovat vastakohdan näennäisesti harmoniselle kodille, jossa työn ja ihmissuhteiden haasteet seuraavat vääjäämättä mielessä häiriten lontoolaista idylliä.

The Children ActThe Judge tarkastelee varsin toimivasti kysymyksiä etiikasta, uskonnosta sekä päätäntävallasta koskien elämää ja kuolemaa. Samassa se paikoin horjahtelee hieman epäuskottavilta ja luonnottomilta tuntuviin ratkaisuihin. Thompsonin upea roolityö kuitenkin kantaa vahvana elokuvaa alusta loppuun ja kyseessä onkin yksi näyttelijän uran parhaista suorituksista.

Samoin kuin toisessa McEwanin romaaniin pohjautuvassa ja kirjailijan käsikirjoittamassa draamaelokuvassa Rannalla (2017), myös The Judgessa käsitellään koko elämää määrittäviä päätöksiä ja kaiken muuttavia lyhyitä hetkiä. Päähenkilöiden sielunmaisemiin onnistutaan sukeltamaan yhtä perinpohjaisesti molemmissa teoksissa.

The Children ActKatsojan virkistykseksi kyseessä ei ole perinteinen oikeussalidraama. Elokuvassa seurataan oikeussalin takaovien syövereissä kulminoituvia tapahtumasarjoja sekä päätöksenteon laajempia prosesseja. Yhtäältä valtaosa elokuvasta muistuttaa hahmotutkielmaa, jossa pääjuoni vaanii kuin taka-alalla. Pienistä kompasteluistaan huolimatta The Judge peräänkuuluttaa onnistuneesti inhimillisen yhteyden kokemista ja elämän merkityksellisyyttä.

* * *
Arvostelukäytännöt