Munkki, varas, natsisika ja käärö

Tästä ei elokuva juuri huonone. Olevinaan hengelliseen sarjakuvaan perustuva Bulletproof Monk on John Woon tuottama yritys tuoda hongkongilainen tähti Chow Yun-Fat Hollywoodiin. Chow Yun-Fat on elokuvan nimen mukainen luodinluja munkki suoraan Tiibetistä. Hänen tehtävänsä on suojella muinaista kääröä, joka antaa lukijalleen mahdollisuuden rajattomaan valtaan maailmassa. Käärön kantajalle se antaa rikkumattoman nuoruuden siihen asti, kun on jälleen aika laittaa kapula eteenpäin nuorelle seuraajalle. Munkki on sitä mieltä, että taskuvarkaana itseään elättävä amerikkalainen Kar (American Pie -elokuvista tuttu Seann William Scott) olisi sopiva perintöprinssi tähän tärkeään tehtävään.

Elokuva on monella tavalla kiusallinen. Sen "filosofia" on äärettömän simppeliä fortune cookie -tasoista löpinää, halpaa Tiibet-eksploitaatiota. Munkki soveltaa idän viisauksia Karin kokemusmaailmaan mm. kertomalla vertauksen hotdogeista. Elokuvan tekijöiden syvällisyys tuo mieleen Britney Spearsin taannoisen heiton, kun hän sanoi olevansa "interested in all those spiritual religions of India, like kabbalah, for example". Tuottajapuolella on ollut mukana tunnetun amerikkalaisen self help -gurun Deepak Chopran sarjakuviakin julkaiseva poika.

Jos kiusallisuuksien listaamista jatketaan, niin Bulletproof Monkin näyttelijät saattavat kyllä olla atleettisia ja reippaita, mutta elokuva on täynnä syyhyttävän saippuaoopperamaista dialogia. Jos tekisi etukäteen listan kymmenestä banaaleimmasta Kauniit ja rohkeat -fraasista, niin niistä monet varmasti löytyisivät tästä tekeleestä. Näyttelijöiden eläytyminen on samaa luokkaa.

© 2003 Metro-Goldwyn-MayHenkilöhahmot ovat maatuskaakin ontompia karikatyyrejä. Yllätys, yllätys, kuolemaisillaan oleva natsivanhus tavoittelee haltuunsa munkin varjelemaa ylivertaisuuden kääröä. Vanhuksen tytär on puolestaan nahkatakkinen arjalaisnarttu, joka hämää kaikkia johtamalla ihmisoikeusorganisaatiota. Paras taktiikka piiloutua on näet mennä sinne, mistä vähiten osataan etsiä, eli eurooppalaisen kansanmurhaajattaren kannattaa johtaa päinvastaista instituutiota. Heijastuuko tässä jollakin tapaa amerikkalaisten epäluulo YK:takin kohtaan? Mutta verrattuna "Eurooppaan", Tiibet on kuitenkin hieno maa, koska se on niin "henkinen". Opiskelkaa tarkemmin historiankirjoja, kiltit kung-fu-elokuvien tekijät!

Tarina on niin ärsyttävän opettavainen, että sitä katsoessa ei voi olla irvistelemättä. Käsikirjoituksesta on selvästi oikein tarkoituksella hiottu pois kaikki aikuisille sopivat elementit, vai mitä sanotte siitä, että maanalaisen rikollisliigan johtaja on kimpassa "Pahan Tytön" eli Jaden kanssa, mutta elokuvassa alleviivataan, etteivät he ole muhinoineet keskenään. Anna mun kaikki kestää! Onpa valtavan tuhma rikollisliiga! Kuin suoraan lastenanimaatioista!

Kuvaavaa on, että Film-O-Holicin toimituskunnan äänestyksessä Bulletproof Monk oli vuoden 2003 toiseksi huonoin elokuva. Elokuvasta ei jää naisparalle muuta antia kuin ajatus siitä, että olisi kaiketi komeaa saada kantaa "ylivertaisuuden kääröä" vaikka vain hetken. Peniskateutta, otaksun.

Dvd-version production notes -osio ja näyttelijäprofiilit ovat melko runsaat, mutta ainakin normaalikokoisesta televisiosta luettuna vähän liian tiheää tekstiä. Silmät väsyvät lukemiseen nopeasti. Näyttelijäkaartia esittelevät osuudet keskittyvät roolien atleettisuuteen ja taistelukohtauksien koreografiointiin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä