Kuninkaan kuolema

Harhaanjohtavan suomennoksen saanut Sankareita ja vihollisia sijoittuu 1600-luvun Englantiin ja niihin vuosiin, jolloin monarkia oli uhattuna ja maa vailla kuninkaallista vallanpitäjää ainoan kerran historiansa aikana. Englannin "parlamentaarinen" monarkia on perua jo keskiajalta. Kuningas oli oleva Jumalan tahdosta, mutta kuninkaan toimia ohjasi laki, jonka kansan edustajisto oli laatinut. Kuningas ei siis ollut suoranainen yksinvaltias, vaikka käytännössä kansaa edusti vain kuningasta myötäilevä harvalukuinen ylempi luokka. Kaarle I:n vallankäyttö johti maan kuitenkin seitsemännellätoista vuosisadalla sisällissotaan ja puritaanien johdolla kuningas haluttiin lopulta syrjäyttää kokonaan.

Sankareita ja vihollisia on tyylikkäästi toteutettu historiallinen elokuva, joka ei kohoa mässäileväksi spektaakkeliksi, mutta ei laannu myöskään paikallaan seisovaksi pukudraamaksi. Tim Rothin ja Rupert Everettin kaltaisten näyttelijöiden lisäksi elokuvan kantava voima on sen historiallisen aiheen mielenkiintoisuus. Tarina punnitsee osuvasti tyrannian noidankehää, jota politiikka pyörittää ikiliikkujan lailla. Askel modernin yhteiskunnan vallankäyttöön ja ongelmiin on hyvin lyhyt. Ihminen on yhä nykyäänkin vain eläin, joka itsekeskeisesti toimii oman etunsa nimissä. Inhimillisyyteen liitetyt kyvyt toimia kokonaisuuden ja yhteisön puolesta ovat lajillemme vain harvinaisia kuriositeetteja, valitettavasti.

Eniten elokuva antaa historiasta kiinnostuneille katsojille. Mielenkiintoisen elokuvan lisäksi olisi dvd-painokselle kaivannut enemmän taustoittavaa lisämateriaalia kuin viisiminuuttisen ja täysin mitäänsanomattoman koosteen. Vaikka ekstrat eivät elokuvaa teekään, niin koulujen historiantuntien antimet ovat usein niin huonossa muistissa, että pitäisin taustoittavien materiaalien mukana oloa historiallisten elokuvien kohdalla tarpeellisena ja jopa sivistävänä.

* * *
Arvostelukäytännöt