Kotikutoista idän mystiikkaa

Chow Yun-Fatin länsimaiden valloitus ei ole oikein ottanut tulta alleen, vaikka elokuvauraa onkin takana jo lähes 30 vuotta. Miehen jenkkidebyytti tapahtui Replacement Killersissä, mutta tunnetuimmat roolityöt lienevät Anna ja kuningas -uusintaversio ja varsinkin kiinankielinen wuxia-taru Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Uskokaa tai älkää, huhut kertovat Chow Yun-Fatin torjuneen jopa Morpheuksen osan Matrix-leffoissa, vaikka rooli varmasti olisikin paikannut miehen huonosti käyntiin lähtenyttä Hollywood-uraa. Varsinkin kun tällä kertaa Chow Yun-Fat on astunut erittäin pahasti harhatielle yrittäessään vääntää actionkomediaa American Pie 1-2 ja Dude, where’s my car? -staran Seann William Scottin kera.

© 2003 Metro-Goldwyn-MayerBulletproof Monkissa Chow Yun-Fat esittää nimetöntä munkkia, jonka tehtävänä on vartioida idän ikuisia salaisuuksia sisältävää kääröä. Mies on hoitanut pestiään kunniakkaasti jo 60 vuotta, ja aika onkin tullut etsiä työlle seuraajaa. Amerikan maalla anonyymi luostariveli törmää Kar-nimiseen taskuvarkaaseen (Seann William Scott), jonka johdattaminen valaistumisen tielle onkin ennen pitkää edessä. Yhdessä miekkoset pakenevat kääröä jahtaavaa arjalaiskaunotarta, jolla on apunaan kokonainen liuta mustapukuisia pyssysankareita. Neidon toiminnan taustalla vaikuttaa munkin vanha tuttu, ikuista elämää ja maailman herruutta halajava natsi. Taistelujen tiimellyksessä actionkaksikolle löytyy kuitenkin yllättävä apu ja kumppani mafiaprinsessa Jadesta.

Hongkong-toimintaa tökerösti lainaileva Bulletproof Monk kasaa yhteen kaikki pahimmat kliseet, joita action- tai komediagenreihin vain voi liittää. Kotikutoinen itämainen mystiikka on valjastettu masentavan huonon juonen kuljettajaksi, ja onpahan läntisen menneisyyden murheet otettu mukaan ikuisen pahan, natsismin, muodossa. Luokattoman huonosta dialogista ei ole komediallisuuden luojaksi, eikä taistelukohtauksissakaan ole kehumista, sillä koreografiat ontuvat ja tehostekustannuksissakin on säästelty reippaasti. Kovasti haluaisin antaa Chow Yun-Fatin elokuvalle enemmänkin tähtiä, mies kun on mitä suloisin itäsankari pyöreine poskineen. Ikävä kyllä tämä munkkipätkä kuitenkin kapsahtaa karille niin pahasti, ettei sympaattisinkaan äijä pysty sitä pelastamaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä