Laserpuudutus

Dome Karukoski, Tyttö sinä olet tähti -elokuvan ohjaaja, sanoi osuvasti, että ottaa aina ennemmin hienon näyttelijäsuorituksen kuin hienon kuvan, jos valita pitää. Tähtien sota -saagan ohjaaja George Lucas olisi voinut antaa lähtöpassit muutamalle sadalle erikoistehoste-ekspertille ja palkata muutama hyvä näyttelijäntyön ohjaaja antamaan konsultointiapua. Rahaa olisi säästynyt ja tulos olisi parantunut.

© 2005 Lucasfilm Ltd.Jos arvostellaan Sithin kostoa perinteisin kriteerein, kuten kuinka hyvin tarinaan tai henkilöihin voi samaistua, tai herättääkö filmi katsojassa tunnereaktioita, niin tavoitteeseen ei päästä. Toisaalta tämän kuusiosaisen elokuvasarjan viimeinen osa toimii varmasti hienosti tietokonepelien mainoksena ja oheistuotemyynnin vauhdittajana. Tämä arvostelu on tehty perinteisin kriteerein, joten kiitosta ei heru. Mittavissa oheismateriaaleissa ylistetään Sithin koston työläyttä ja kalleutta, mutta se ei auta korjaamaan peruspuutteita.

Sithin kosto nivoo viimein yhteen koko Tähtien sodan pitkän tarinan. Anakin Skywalker (Hayden Christensen) ja Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) ovat taistelleet kloonisodissa jo kauan. He yrittävät saada kiinni ja tuhota droidikenraali Grievousin ja mystisen sith-lordi Sidiousin. Anakinia vaivaavat näyt, joissa hänen Padmé-vaimonsa kuolee synnytyksessä.

© 2005 Lucasfilm Ltd.Seuraavaksi juonipaljastus. Voiman pimeä puoli viettelee Anakinin ja lopulta hänestä tulee Darth Vader! Tämä on tietenkin vauvaikäistä tai täyspakanaa lukuun ottamatta ollut kaikkien tiedossa jo aikoja sitten. Tässä on koko elokuvasarjan perustavaa laatua oleva ongelma. On vaikeaa pitää eeppistä elokuvasarjaa toiminnassa, jos kaikki osaavat loppuratkaisun ulkoa. Loppuhuipentumaa on tuskaisaa saada aikaiseksi, kun kolme viimeistä sarjan osaa on tehty ensin. Lucas ei onnistu siinä missä Sormusten herrojen Peter Jackson suoriutuu mainiosti. Jos katsojalla on tiedossa lopputulos, niin keinojen esittely siihen pääsemiseksi täytyisi tehdä todella hyvin.

Kuusi osaa valomiekkojen heiluttelua alkaa puuduttaa. Puutuneisuus vaivaa myös näyttelijäsuorituksia läpi kaiken. Jopa Ewan McGregor ei ole kotoisan oloinen Obi-Wanina. Sithin koston hienot erikoisefektit ja lavastukset eivät pääse oikeuksiinsa pieneltä ruudulta katsottuna. Pikku-ukot juoksentelevat värikkäissä, tavaraa täynnä olevissa kuvissa. Puoli tuntia elokuvasta kuluu erilaisten siirtymien kuvaamiseen, kun avaruusalukset päristelevät kiertoradoilta planeetoille ja päinvastoin.

Jossain kohdin jokin meinaa sydämessä jo liikahtaa, kun Darth Vaderin muodonmuutosta kuvataan ja Anakinin motiiveja perustellaan. Käsikirjoituksen ja näyttelijäohjauksen pökkelöisyys peittää kuitenkin alleen liian paljon.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,6 / 5 henkilöä