Satua ja totta

Tällä hetkellä elokuvia eniten kuluttava sukupolvi taputteli kakkuja hiekkalaatikolla, kun ensimmäiset Tähtien sota -elokuvat jylisivät valkokankaalla. Niille, joille Tähtien sota on ilmiönä ollut vain läjä leluja, on ollut vanhempana mahdollisesti vaikea ymmärtää itse elokuvia ja niiden sanomaa. Tähtien sota on ollut vain yksi avaruusseikkailu muiden seikkailujen joukossa, niinpä hämmästys oli yllättävä, kun ensimmäistä kertaa pääsi katsomaan ennennäkemätöntä Tähtien sotaa valkokankaalla. Seikkailulla olikin painavaa sanottavaa.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Satuja ja tarinoita on kerrottu niin kauan kuin vain voimme taaksepäin historiaamme katsoa. Vertauskuvilla ja hyvän ja pahan vastakkainasettelulla on opetettu moninaisia asioita elämästä. Saduissa on voitu käsitellä asioita, joista muuten olisi voinut olla vaikea ellei mahdotonta puhua. Onko esimerkiksi suvaitsevaisuutta käsitelty koskaan paremmin kuin Andersenin Rumassa ankanpoikasessa? Saduissa on oma taikansa ja taian oivallettua avautuvat ovet näkemiselle. Star Wars: Episodi I avasi ainakin allekirjoittaneelle monta ovea.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Star Wars ei ole science fictionia, vaan se on satua ja totta. Se ei ole totta tässä ja nyt reaalisessa ympäristössämme, vaan mielikuvituksella luotu maailma jossain kaukana kauan kauan sitten. Episodi I:n tarina on looginen alustus jo nähdyille ja koetuille osille. Varsinainen tarina kantaa hyvin ja antaa seikkailulle sen tarkoituksen: hyvän ja pahan ottelu on sadun punainen lanka. Mitä sen ympärille onkaan sitten kehrätty on jo aivan oma merkitysten maailmansa.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Elokuvassa läpi käyty demokraattisen federaation politiikan ja byrokratian ryvettämä toimintamalli pysähdyttää miettimään viime aikojen tapahtumia meidän omassa maailmassamme. Valtapelin pelaajat ovat linnoittautuneet loputtomien puheiden torneihinsa, joista he omien etujensa mukaisesti sopien tekevät siirtonsa pelinappuloitaan siekailematta uhraten. Heidän edessään korkea-arvoisetkin hyvyyden lähettiläät ovat voimattomia. Eikä varmastikaan tarvitse esittää kysymystä siitä, ketkä ovat niitä pelinappuloita ja ketkä pelaajia.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Unionien ja yhdistyneiden kansakuntien tuhon profetia on tarkkanäköinen, ja kun sitä syvennetään vielä mytologialla, spektaakkeli on valmis. Millenniumin melskeessä Jumalan pojan toinen tuleminenhan on yhdistetty antikristukseen. Mikä onkaan pienen neitseellisesti syntyneen poikkeuksellisia voimia omaavan Anakin-pojan funktio farisealaisen jedi-neuvoston edessä, kun tiedämme Anakinin lankeavan pahan polulle? Ja onko mystinen Sith se ilmestyskirjan peto?

Velmuileeko Star Wars länsimaisen yhteiskunnan sormea heristävänä oraakkelina vai onko tekoälyköt jälleen hämätty keksimään naiivista seikkailusta oman mielikuvituksensa tuotteita peittelemään jarjarbinksien luomia typerryttävän tyhmyyden tunnelmia? Onhan Indiana Jonesin ruoskastakin muovailtu yksi aikamme innovatiivisin fallos-symboli...

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 9 henkilöä