Kavion kopsetta villissä lännessä

Animaatioelokuva Spirit - villi ja vapaa kertoo rohkean villihevosen seikkailuista preerialla. Nuori mustangi Spirit kasvaa varsasta komeaksi oriiksi ja oppii samalla elämän totuuksia - jos ei muuten niin kantapään kautta. Lapsille suunnattu elokuva käsittelee elämän perusarvoja, ystävyyden rakentamista ja luottamusta. Spirit - villi ja vapaa oli ehdolla vuoden 2003 Oscar-kilpailussa pitkien piirroselokuvien sarjassa, eikä turhaan.

© 2002 DreamWorksVarsan kengistä pois kasvettuaan Spirit alkaa etsiä itseään ja paikkaansa maailmassa. Nuori mustangi lähtee laumastaan seikkailemaan preerialle ja joutuu kohtaamaan kovan maailman. Roistot vangitsevat sisukkaan Spiritin kesyttääkseen siitä itselleen oivan sotaratsun, mutta miehet jäävät nuolemaan näppejään, kun polle pääsee karkuun mukanaan saman kohtalon kokenut intiaanipoika. Spirit tutustuu myös kuvankauniiseen tammaan, Sateeseen, ja orastava hevosrakkaus saa alkunsa. Kolmikko seikkailee erämaassa joutuen vähän väliä vaikeuksiin ja samalla Spirit rakentaa ystävyyden ja luottamuksen sidettä tovereihinsa. Mustangi joutuu myös vaikean päätöksen eteen; palatako takaisin laumaansa vai jäädäkö lemmittynsä Sateen luo.

© 2002 DreamWorksIkuisuusaihetta, hyvän ja pahan taistelua, ei ole elokuvassa unohdettu. Pahan puolella remuavat valkoiset, joiden suunnitelmiin kuuluu villin lännen valloitus, ja hyvää filmissä edustavat intiaanit ja hevoset. Teoksen arvomaailma on ihailtavan oikeudenmukainen, eivätkä lukuisat taistelukohtaukset inkkareiden ja lännen valloittajien välillä riko kokonaisuutta. Asiat esitetään kuitenkin kovin mustavalkoisina, paha on paha, eikä siitä löydy mitään hyvää ja päinvastoin. Tarina on yksinkertainen ja yllättävät juonenkäänteet loistavat poissaolollaan. Elokuvahan perustuu hevosen taisteluun vapaudestaan, eikä tarvitse olla ennustaja osatakseen arvata tapahtumien kulun.

Juonta tärkeämmäksi nouseekin itse sanoma, elämän todellinen sankaruus. Koskettava kertomus ei jätä kylmäksi, vaan katsoja uppoaa syvälle niin suruun kuin iloonkin. Vakavienkaan aiheiden käsittelyä ei ole vältelty, vaan rakkaus, vapaus ja luonto ovat juonessa mukana alusta loppuun ja jopa kuolemaa sivutaan. Aiheita kohdellaan hyvällä maulla, eikä niillä revitellä turhaan. Ja ettei homma kuitenkaan menisi liian vakavaksi huumoria on mukana sopivina ripauksina.

© 2002 DreamWorksElokuvan alussa visuaalisuudella ei turhia maalailla, mutta päästyään vauhtiin Spirit - villi ja vapaa peilailee tunteita ja tunnelmia loistavalla kuvallisella ilmaisullaan. Etenkin elokuvan suruvoittoisissa kohtauksissa kauniit maisemat on rakennettu taidokkaasti värienkäytön vahvistaessa tunnelmaa. Taistelukohtauksissa elokuvasta uupuu sitä jotakin ja parin ensimmäisen nujakan jälkeen tuntuu kuin olisi nähnyt saman jo aiemmin. Elokuva onkin visuaalisesti parhaimmillaan kuvatessaan haikeutta ja surumielisyyttä

Dialogia elokuvassa on varsin vähän ja suurin osa puheesta on Spiritin omia ajatuksia. Polle itse toimiikin teoksen kertojanäänenä. Elokuvan ilmeikkäistä hahmoista vahvin on tietysti Spirit, jonka näkemysten kautta teoksen sanoma tuodaan esiin muiden hahmojen ajatusmaailmojen jäädessä katsojalle vieraammaksi. Dialogin vähäisyys ei haittaa juonen kulkua, koska tarina rakentuu pitkälti visuaalisesti ja musiikillisesti rakennettujen tunnelmien ympärille. Bryan Adamsin musiikki sopii tarinan taustalle kuin nenä naamaan tuoden elokuvaan myös lisää räväkkyyttä.

Spirit - villi ja vapaa ei ole pyrkimyksistään huolimatta onnistunut luomaan jännitystä tihkuvaa ilmapiiriä, vaan sen ansiot perustuvat ennemminkin elokuvan sanomaan ja komeaan visuaalisuuteen. Teos kyllä tempaa katsojan mukaansa tunnelmaan, mutta silti elokuvasta jää vähän tyhjä olo. Tapahtumat seuraavat toisiaan nopeassa tempossa, eikä elämää suurempia asioita jäädä kauan paikoilleen pohtimaan, vaikka niinkin voisi tehdä. Elokuvan sanoma on perinteisen sadun kaltainen, hyvä voittaa pahan ja ystävyys palkitaan. On piristävää nähdä lapsille suunnattu todellinen sankaritarina, joka ei mässäile väkivallalla vaan on vanhojen hyvien arvojen kannalla.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä