Sieluton Sinbad

DreamWorksin unelmapajalla on taas kerran nikkaroitu vanhasta uutta, muttei mitenkään ehompaa. Sinbad – seitsemän meren sankari on piirroselokuva, jonka tarinalla ei ole enää mitään tekemistä Tuhannen ja yhden yön Sinbadin seikkailujen kanssa, joissa oli sentään puhtia ja juonikkaita käänteitä. Vanhasta kunnon seitsemän meren sankarista, Sinbadista, ei etnisen puhdistuksen ja humpuukimaakareiden käsittelyn jälkeen ole paljoakaan alkuperäistä jäljellä. Elokuvan Sinbad pistetään vastakkain Kaaoksen jumalattaren kanssa. Apunaan miekkosella on merimiestaitonsa, uskollinen miehistö, kaunis prinsessa ja äärettömän ärsyttävä, kuolaava koira. Siinä sitä sitten seilaillaan pikselimerellä maailman ääriin ja takaisin.

DreamWorksin perinteisellä tekniikalla tehdyt animaatiot eivät ole paljoakaan piirroselokuvaa rikastuttaneet. Niiden tekninen taso on samaa huttua, jota myös Disney nykyään suoltaa. Sielukkaita hahmoja tai omaperäisyyttä niistä on turha etsiä. Juonetkin vajoavat samaan hetteikköön, jossa myös muut rämpivät. Kyseenalaisinta elokuvassa oli mielestäni Sinbadin hahmon länsimaalaistaminen. Ehkä ajankohta on juuri nyt Yhdysvalloissa huono arabialaiselle sankarille, mutta jonkinlaista kunnioitusta alkuperäistarinaa kohtaan voisi odottaa. Siksikin, kun kyseessä on lapsille suunnattu elokuva. Mihinkäs se ylitsepursuava amerikkalainen erilaisuuden hyväksymisen aate onkaan kadonnut?

© 2003 DreamWorks LLCSuomenkielisessä versiossa ääninäyttelijät jäävät latteiksi. Dubbauksessa käytetty puhetapa ei oikein istu vanhaan maailmaan sijoittuvaan tarinaan. "Hei kamaan, mä en niinku tajuu" ei vain tunnu luontevalta Tuhannen ja yhden yön hahmon sanomana, jos nyt kenenkään muunkaan. Turhauttavaa oli taas kerran huomata, miten huolettomasti väkivaltaa käytetään ongelmien ratkaisussa. Alkupäinen Sinbad kun oli kuuluisa juuri nokkeluudestaan ja terävästä älystään, ei suinkaan taistelutaidoistaan. Seikkailua ja jännitystä voisi luoda muutenkin kuin turhanpäiväisellä melskeellä ja mäiskinnällä. Toiminta voisi olla muutakin kuin turpiin lyömistä ja hakkaamista, varsinkin lastenelokuvissa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä