Valju versio seitsemän meren sankarista

Näin latteaa animaatiota näkee valkokankaalla enää harvoin. Disneyn ja Foxin rinnalle pitkien animaatioelokuvien merkittäväksi tekijäksi noussut DreamWorks on saanut nauttia mainetta ja menestystä onnistuneilla teoksillaan Chicken Run (2000) ja Shrek (2001) - tosin ensimmäisen tekivät Wallacen ja Gromitin luoneet britit ja jälkimmäisen Disneyltä lähteneet taiturit. Muutoin puljun tavallisilla palkollisilla tekemät animaatiot ovat olleet varsin persoonattomia ja ilmeettömiä, kuten Egyptin prinssi (1998), Tie El Doradoon (2000) ja Spirit (2002).

© 2003 DreamWorks LLCPersoonallisuuden puute lienee heijastumaa yhtiön lyhyestä animaatioperinteestä. Toisaalta ei Disneynkään tekeleistä ole vuosiin voinut enää ylistäviä laatusanoja käyttää. Se mikä on yhdistänyt lähes kaikkien kaikkia animaatioita, on ollut elokuvien hyvä tekninen taso sekä huoliteltu ja sujuva animointi. Niinpä merkkiyhtiön kankea lattanaamatekele on melkoinen hämmennys visuaaliseen ilkamointiin totutetuille katsojille.

Tuhannen ja yhden yön saduista tuttua Sinbadia on nähty seikkailemassa elävissä kuvissa monia kertoja aiemminkin - melkeinpä joka vuosikymmenellä. Ikimuistettavimpia ovat varmasti Ray Harryhausenin erikoistehosteilla kulttimaineensa saavuttaneet elokuvat 1970-luvulta. Aihe on siis Sinbadin kohdalla perin juurin kaluttu, mutta saduista ja taruista saa parhaimmillaan loistokkaita animaatioita.

Nyt loisto on kuitenkin kaukana. Huonon animaatiotason lisäksi elokuvaa rasittaa kankeasti rytmitetty tarina ja tylsä ihmissuhdejorina. Tällaisten seikkailuiden ikäkohderyhmä ei ole kovin korkea, joten elokuvan pitäisi levätä sujuvasti etenevän seikkailun varassa. Äksöniä tässä tuskin on tarpeeksi seitsenvuotiaan vilkkaalle mielikuvitukselle, ja sitäkin äksöniä värittää paikoin täysin tarpeeton ja turha väkivaltaisuus. Väkivallan esittäminen humoristisesti tyyliin "lyödään lättyyn ohimennen" ei sovi ihmishahmojen lastenseikkailuun millään muotoa.

Tunnetun näyttelijäköörin hahmoille antamat äänet ovat laiha lohtu, varsinkin kun suomiversiossa niitäkään ei ole enää jäljellä. DreamWorksin osalta onkin parasta jäädä odottamaan tulevaa Shrekin jatko-osaa (2004) ja Wallace & Gromit -elokuvaa (2005).

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä