Klassikko

Jos joku herättäisi minut keskellä yötä ja komentaisi sanomaan jonkin westernin, niin luulisin Rio Bravon tulevan vastauksena kuin selkäytimestä. Saman vastaisin kysymykseen, että mikä on ensimmäinen näkemäni lännenelokuva. Sen verran perustavanlaatuisesti yksi suurimmista westernin klassikoista on iskostunut takaraivoon. Moneen monituiseen kertaan televisiossakin esitetty Hawksin mestariteos on nyt entistä uljaampana laadukkaana dvd-versiona.

Rio BravoRio Bravo on käypä todiste hyvän elokuvan ajattomuudesta. Se on kuin ruisleipää, jota voi olla jonkin aikaa ilman mutta jota on ennen pitkää pakko taas syödä. Elokuvaa on verrattu Shakespearen draamoihin, eikä syyttä. Kyse on erittäin muotopuhtaasta kaupunkiwesternistä, joka on lajityyppinsä kristallinkirkas helmi. Se on myös ohjaajalleen ominainen tarkastelu miesryhmän sisäisistä toimintamekanismeista. Viimeisen silauksen matemaattisen tarkasti kirjoitetulle tarinalle antavat upeat näyttelijäsuoritukset. Etenkin Wayne ja Martin ovat uransa parhaassa vedossa loistavan ja äkäisen sympaattisen Walter Brennanin antaessa taustatukea roolityöllä, joka edelleen saa hyvälle mielelle. Miehistä meininkiä pehmentää hurtti huumori sekä Angie Dickinsonin esittämä kohtalokas nainen, joka saa luunkovan sheriffinkin pauloihinsa.

Dvd tarjoaa klassikkoelokuvaa hyvällä kuvanlaadulla. Hupaisaa teatteritraileria lukuun ottamatta mitään lisukkeita ei ole tarjolla, mutta mitäpä sitä tällainen mestariteos sellaisia edes kaipaisikaan. Niitä tarvitsevat keskinkertaisemmat tekeleet.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Digital mono; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); Theatrical Trailer.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 4 henkilöä