Villiä viihdettä

Suomen televisiossa useasti nähty safarielokuva Hatari! on tyypillinen 1960-luvun alkupuolen John Wayne -elokuva. Nimittäin Waynen vuonna 1960 ohjaama ja näyttelemä suurelokuva Alamo oli vienyt näyttelijän jonkinasteiseen talousahdinkoon ja paikatakseen pankkitiliään Wayne esiintyi seuraavina vuosina monissa viihteellisissä elokuvissa, joiden tapahtumat sijoittuivat esimerkiksi sirkukseen, villiin länteen ja Tyynenmeren saarille. Ainoa todella kovan luokan laadullinen valopilkku tuona aikana (1961-1965) oli John Fordin hieno ja pienimuotoinen Mies, joka ampui Liberty Valancen (1962).

Hatarissa Wayne esiintyy lähinnä eurooppalaisen näyttelijäkaartin kanssa Tanganjikan jylhissä maisemissa metsästäen villieläimiä maailman eläintarhoihin. Waynen esittämän Sean Mercerin elämä sekoaa, kun ryhmä saa vieraakseen kauniin valokuvaaja Dallasin (Elsa Martinelli). Seurauksena on monta hauskaa sattumusta ja välillä vaarallista työntekoakin haavin kanssa avolava-auton keulassa. Kaikesta näkyy, että filmiryhmällä on ollut kuvauksissa hauskaa ja on syytä olettaa Waynen harrastaneen hänelle tyypillistä illanviettoa pokerin ja ruisviskin parissa.

Hatarissa alkaa jo näkyä, miten ohjaajalegenda Howard Hawks alkoi ikääntymisen seurauksena jo hieman menettää entistä laadukasta otettaan. Elokuvan pääpaino on toiminnassa, ei raavaiden miesten veljeyden tai suuren kärsimyksen kuvaamisessa. Hienoista maisemista huolimatta työnarkomaani Waynelle Hatari! oli vain yksi rutiinielokuva muiden joukossa, joissa hän tuolloin rahasti suoraselkäisellä sankarimaineellaan, hyvällä menestyksellä tosin.

Hawks ei kuitenkaan ohjannut elokuvaansa ns. räkä poskella vaan Hatari! on kokonaisuutena miellyttävä ja Cinemascope-väreissä kylpevä viihdetuotanto, jossa on useita muistettavia kohtauksia, kuten elefantinpennun mellastus sekatavarakaupassa tutun musiikin säestyksellä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä