Todellinen klassikko

Pinocchio - © Walt Disney PicturesDisneyn klassikot -videosarjassa ollaan saapumassa alkulähteille. Tällä kertaa sarjassa julkaistaan uusintana Disneyn kokoillananimaatioiden toiseksi vanhin teos, 60-vuotias Pinocchio. Tämä juhlavuodenversio on pikkutarkasti restauroitu versio, jonka äänimaailmaakin on paranneltu. Ja taitanee olla ensi kerta suomessa, kun Disneyn klassikko ilmestyy nyt myös dvd-muodossa.

Jos missä, niin tässä teoksessa on kosolti sitä Disneyn taikaa. Lämmintä sadunhohtoista tunnelmaa ja aikansa parasta animaatiotekniikkaa. Pinocchion myötä sai alkunsa se kehitystyö, jonka viimeisimmän hedelmän voimme nähdä Tarzanin viimeistellyssä tekniikassa. Näiden kuudenkymmenen vuoden aikana Disney-animaatiot on saavuttanut sellaisen teknisen tason, että vasta ihan viime aikoina sen veroisiin tuotoksiin ovat muutkin pystyneet.

Pinocchio - © Walt Disney PicturesPinocchion tarinassa on vahvasti läsnä se vanhojen satujen opetuksellinen ilmapiiri, jolla lapsia ennen aikaan opastettiin kohtaamaan maailman pahuudet ja sudenkuopat. Vaikka tämän tarinan vertaukset voivatkin tuntua nykyajan lapsesta ehkä hiukan oudoilta, niin eiväthän rehellisyys, rohkeus ja uskollisuus ole minnekään kadonneet. Eiväthän? Ainakin voi toivoa, että lapsen maailmassa niillä edelleen olisi jonkinlaista merkitystä. Aikuisilta kun nämä arvot tuntuvat vaipuneen unholan alhoon, kaiken kiireen ja melskeen sekaan.

Pinocchio - © Walt Disney PicturesPinocchion legendaarisuudesta kertoo lisää jo pelkästään sen sisältämä loistava musiikki. Kaikkein mieleenpainuvimpana tietysti elokuvan alussa Samu Sirkan laulama "Tähti toiveen toteuttaa" eli alkuperäiseltä nimeltään "When you wish upon a star". Tämä laulu on herkistänyt mieliä aikojen saatossa ja sen voimakkaan emotionaalista tehoa ovat muutkin käyttäneet hyväkseen. Mainittakoon nyt vaikka että Steven Spielbergkin Kolmannen asteen yhteydessä (1977) se soi lopputekstien musiikin seassa. Siis laulu on klassikko jo omana itsenään. Pinocchion musiikki palkittiinkin Oscarilla ja kuin perinteen jatkoksi sai myös Tarzan tämä tavoitellun palkinnon, kun Phil Collins pokkasi sen itselleen jokin aika sitten.

Pinocchio - © Walt Disney PicturesPinocchio on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista Disney-elokuvista ja sen vaikutus on ollut kuudenkymmenen olemassaolovuotensa aikana mitä ilmeisin. Kerrottakoon yhtenä pienenä esimerkkinä, että Gepeton pajan ilmapiiri, kelloineen ja mekaanisine leluineen on siirtynyt muun muassa ensimmäisen Paluu tulevaisuuteen (1985) elokuvan avauskohtaukseen melkeinpä sellaisenaan. Ja Pinocchion rakastettavat hahmot ovat innoittaneet varmasti elokuvan tekijöitä kuin myös katsojiakin aina näihin päiviin asti. Joskus toivoisikin, että itse kullakin olisi olkapäällään Samu Sirkan kaltainen omatuntoneuvomassa, miten käyttäytyä ja toimia tässä ilmapiiriltään kokoajan kylmenevässä maailmassa.

Miten voisin vielä enemmän ylistää tätä todellista klassikkoa kuin sanomalla, että harvoin arvosteluasteikko on tuntunut näin riittämättömältä kuin tällaisen teoksen edessä. Siis, jos se mitään todistaa tai edes merkitsee, niin kerrankin voin kirkkain mielin ja puhtain sydämin antaa Pinocchiolle täydet pisteet.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä