Perunaa ja pitsausta

Muistan kouluajoilta, miten opettaja pyrki hahmottamaan Suomen maatalouden murrosta uudella ajalla nauriin ja perunan välisellä siirtymällä. Nauris edusti vanhoja perinteitä, joita haastamaan saapui vallankumouksellinen mukulakasvi Atlantin toiselta puolelta. Perunaa ei kuitenkaan otettu Suomessa aluksi avosylin vastaan, sillä sen viljely ja käyttö ravintona herätti jopa vastustusta. Tarinan mukaan suomalaiset kovakalloiset talonpohjat väittivät perunaa jopa myrkylliseksi.

PerunaSuomen historian oppitunti palaa elävänä mieleen tuoreessa keskiaikakomediassa Peruna, jonka saapuminen ensi-iltaan viivästyi useita kertoja pandemiatilanteen vuoksi. Peruna on ohjaaja Joona Tenan viides pitkä elokuva. Komedian osalta hänet tunnetaan parhaiten takavuosien FC Venuksesta (2005).

1600-luvun alkuun sijoitetun keskiaikakomedian tapahtumapaikat ovat fiktiivinen Hevonperä ja historiallinen Turku. Elämässä päähän potkittu Untamo (Joonas Nordman) toimii jäte- ja siivousalalla ja aiheuttaa hämmennystä innovatiivisilla ideoillaan: siivouksessa voisi käyttää saippuaa ja ulosteita johtaa jäteputkessa pois asutuksen keskeltä. Untamo saa sattumalta käsiinsä uuden mukulakasvin Amerikan mantereelta. "Maapäärynä" alkaakin kasvaa lantakasassa yllättävän terhakkaasti ja lähtökohta toimivalle liikeidealle on syntynyt. Maanläheiseen start up -hankkeeseen lähtevät mukaan hevonperäläiset Pyöveli (Mikko Penttilä) ja Kalevi (Kari Hietalahti). Turun pikkuhiluja pyörittävistä kauppiaspiireistä rekrytoidaan vielä Magnus (Alex Anton). Rohkeat yrittäjän alut lähtevät markkinoimaan uutta tuotetta ja etsimään hankkeelle vaikutusvaltaista tukijaa.

PerunaKomedian sinällään toimiva perusidea on asettaa nykyajan start up -liikepuhe 1600-lukulaiseen miljööseen. Samalla osoitetaan, miten vaikeaa oikeasti hyödyllisten ja yhteiskuntaakin palvelevien innovaatioiden lanseeraaminen on aina ollut. Valtaa pitävät tahot ovat omiin etuihinsa ja sisäisiin valtataisteluihinsa kangistuneita asemiensa pitäjiä, joiden pään kääntäminen voi pahimmillaan olla hengenvaarallista puuhaa. Suomi kuvataan samalla toivottoman syrjäisenä ja sisäänpäin kääntyneenä perähikiänä, vaikka samalla pöhisevän innovaatiopuheen naiivia ja tyhjänpäiväistä perustyyliä pilkataan ansiokkaasti. Nuoriin 1600-lukulaisiin yrittäjäveijareihin on helppo suhtautua sympaattisesti, sillä kaverukset ovat oikealla asialla köyhässä ja nälkää näkevässä maassa. Rahoitusvaikeuksissa pyörivät kumppanukset taistelevat näin yhteiskunnan paikalleen jähmettyneitä arvoja ja normeja vastaan. Nauriin nimeen vannovissa kotimaisissa piireissä peruna on yksinkertaisesti "saatanasta".

Valitettavasti keskiaikakomedian huumorin terävin kärki kuluu melko nopeasti loppuun. Hauskan alun jälkeen juoni muuttuu kaavamaiseksi ja helposti arvattavaksi. Toisiaan muistuttavat kohtaukset tuovat esiin komedian lajityypin perusongelman: mikä toimii mainiosti lyhyissä sketseissä, latistuu tylsäksi toistoksi pitkässä elokuvassa. Heikkoudet heijastuvat myös henkilöhahmojen kuvauksiin, jotka jäävät lajityypille tunnusomaisesti pinnalliselle tasolle. Näiltä osin elokuvalle olisi ollut eduksi, jos siitä olisi lyhennetty jopa parilla kymmenellä minuutilla.

PerunaPerunan parhaita puolia on visuaalisesti tyylikkäät miljöökuvaukset, jotka vilisevät toimivia yksityiskohtia. Roolisuoritukset ovat lähes kauttaaltaan ammattimaisesti läpi vietyjä, eikä tekniikan osalta juuri moitteen sijaa löydy. Visuaalisuus korostuu hienosti laadukkaassa blu-ray -toistossa. On myös vaikuttava, miten tekijät kumartavat brittiläisen Monty Python -komediaryhmän suuntaan. Viitteitä ja asetelmia tulee esiin paitsi pikanteissa yksityiskohdissa myös juonen rakenteista. Keskiajalla kuninkaalliset olivat tunnetusti ainoita, jotka eivät vaivautuneet rypemään sonnassa.

Tyylikkäästi ja perinnetietoisesti rakennettu Peruna jää kokonaisuutena keskinkertaisuudeksi, jossa mainio perusidea latistuu melko nopeasti. Paikoin se tarjoaa kuitenkin ajatuksia herättävää viihdettä, vaikka start up -liikepuheen parodiointi 1600-lukulaisessa hengessä olisi tarjonnut mahdollisuuksia syvällisempäänkin tarkasteluun.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo:2,4 /5 henkilöä