Jokin on pielessä

Passengers on harvinaista lajia: tähtivoimalla ladattu, originaaliin ideaan perustuva korkean konseptin Hollywood-leffa. Korkean konseptin elokuvalla tarkoitetaan elokuvaa, jonka pystyy myymään iskevästi vain muutamalla sanalla. Tässä tapauksessa kaikki perustuu kysymykseen: Mitä jos kaksi ihmistä heräisi unikapselista ja joutuisi elämään loppuikänsä kahdestaan avaruusaluksella?

Elokuvan on ohjannut norjalainen Morten Tyldum (Headhunters, Imitation Game). Vaikka Passengers pintapuolisesti scifielokuva onkin, pohjimmiltaan kyseessä on draama.

PassengersMekaanikko Jim Prestonin (Chris Pratt) kryokapseli pettää kesken pitkän avaruusmatkan ja hän jää yksin alukselle. Pitkän matkan vuoksi hänet on käytännössä tuomittu kuolemaan yksinäisyydessä. Pitkän valvomisen jälkeen hän päättää herättää toisen matkustajan, kirjailija Aurora Lanen (Jennifer Lawrence), johon hän on tutustunut lukemalla tämän kansiota aluksen arkistoista. Kaksin jääneen parin tunteet alkavat väkisinkin lämmetä, mutta totuus – että Preston on valinnallaan riistänyt rakastettunsa loppuelämän – kalvaa häntä.

Preston tiedostaa, että avatessaan Lanen kapselin hän tuomitsee myös hänet kuolemaan. Juoni kerrotaan suoraan Prestonin näkökulmasta eli minkäänlaista mysteerielementtiä tai juonipaljastusta asetelmaan ei liity. Saman konseptin olisi voinut toteuttaa myös synkeähkönä tutkielmana poikkeustilanteeseen ajautuneesta ihmismielestä, mikä selittää sen, miksei sama asetelma toimi yhtä hyvin avaruusparatiisiin sijoitettuna rakkaustarinana.

PassengersPahin on kuitenkin vasta edessä, sillä lopussa hahmojen välinen perimmäinen ongelma sivuutetaan täysin. Heidät pakotetaan unohtamaan kaikki aiemmat erimielisyytensä ja uhkaavan tuhon edessä toimimaan yhdessä. Rakkauskin roihuaa jälleen. Tapahtumat laukaissutta moraalista konfliktia ei siis koskaan oikeasti käsitellä – se lakaistaan maton alle.

Tämän tyyppinen juoni on jo pelkässä asetelmassaan niin vahvasti psykologinen, ettei sitä voi kuitata pelkillä efekteillä. Käsikirjoittaja Jon Spaihts (Prometheus, The Mummy) halventaa kutkuttavaa alkuasetelmaa valitsemalla helpoimman tien ulos. Tästä syystä tuloksena on nolostuttavan kiusallinen tarina avaruus-stalkkerista, joka nousee jostain syystä vaikeuksien kautta voittoon ja saa kaiken haluamansa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä