Pikku väkeä nurkissa

Onkohan pienuus jotenkin IN tämän ajan lastenelokuvissa? On ötökkää, muurahaista ja pieniä muovisia lelusotilaita vilistämässä valkokankailla ja videokoteloissa. Ja eihän siitä ole kauan, kun sitä yhtä hiirtäkin yritettiin saada turhaan hengiltä.

Kätkijät-elokuvassa pääosissa ovat pienet ihmisenkaltaiset olennot, jotka elävät tavallisten ihmisten talojen seinissä ja lattioiden alla. Ja jos joskus ihmettelet, että minne pikkutavarat katoavat kodistasi, niin älä turhaan enää etsi, ne ovat menneet hyvään käyttöön kätkijöiden tarpeisiin.

The Borrowers / Kätkijät - © 1997 PolyGram Filmed EntertainmentKätkijöiden positiivisena seikkana on se, että näitä pienoisihmisiä näyttelevät oikeat näyttelijät eivätkä mitkään digitaalisesti luodut kuvajaiset. Tämä antaakin sille vanhan kunnon lastenelokuvan hengen, jota tietysti vauhdittaa aitoon lastenkirjaan perustuva käsikirjoitus. Itse en ole koskaan ennen tätä törmännyt Mary Nortonin lastenkirjoihin tai hänen luomiinsa kätkijöihin, mutta luultavasti ne ovat suosittuja hahmoja hieman nuorempien lukijoiden keskuudessa, ainakin englantia puhuvissa maissa.

Kätkijät tuntui videolta katsottuna ja suomeksi puhuttuna versiona aivan oivalta lastenelokuvalta. Paljon toimintaa, seikkailua ja hienoja erikoisefektejä miniatyyrissä puitteissa. Sisältönä hiukan sanomaakin lapsille sopivasti pelkistetyssä muodossa. Tosin näin aikuisen silmin hiukan ehkä liiankin pelkistettynä. Ilmapiiri oli kuitenkin oivan satumainen aivan ajankuvan absurdista outoudesta lähtien. Olisi tietysti ollut kiva katsoa tämäkin elokuva alkuperäiskielellä, mutta Pekka Lehtosaaren suomennoskin alkoi maistua pienen alkutotuttelun jälkeen. Voisi jopa sanoa, että harvinaisen sujuvaa dubbausta kaiken kaikkiaan.

Suurin osin kulisseilla ja kameratrikeillä työstetyt efektit saivat elokuvaan lämpimämmät tunnut kuin nykyään niin suositut digitaalisesti luodut muovimaailmat. Ja niin teksti kuin tarinakin irrottautuivat tästä nykyajan arjesta positiivisesti erottuen. Sadun hohdetta ihan vanhaan malliin siis.

Täytyykin ihan vilpittömästi toivoa, että tällaiset hieman lämminhenkisemmät lastenelokuvat saavat enemmän katsojia pikkuväen joukosta kuin kaikenmaailman väkivaltaiseksi heittäytyneet muovilelut konsanaan. Eli voi efektejä käyttää muuhunkin kuin silkkaan väkivaltaan ja barbinukkien ylettömään teurastukseen.

ks. ensi-ilta

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä