Vastapainoa suurmiestarinoille

Kaikkien historiallisten elokuvien ei tarvitse käsitellä suurmiehiä tai olla suuria seikkailuja, vaikka katsaus viime aikojen ensi-iltoihin voisi antaa erilaisen vaikutelman. Helvetin esikartano on vuonna 1970 ensi-iltansa saanut draama irlantilaisten maahanmuuttajien ongelmista. 1800-luvulla suuri joukko irlantilaisia lähti Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa. Kotimaassa oli nälänhätä, ja valtameren takana oli tarjolla teollistumisen aikaansaamia työpaikkoja.

Olot eivät välttämättä parantuneet. Hiilikaivostyöläisten tilanne oli niin surkea, että irlantilaisten salaseura Molly Maguires aloitti taistelun kaivosten omistajia vastaan. Jäsenet eivät kaihtaneet väkivaltaa toimissaan.

Vaikka dvd:n takakansi mainostaa "vauhdikkaita toimintakohtauksia", on elokuva kaukana vauhdikkaasta. Sen sijaan hitaalla tempolla etenevä elokuva tarjoaa loistokkaita näyttelijäsuorituksia ja moraalista pohdintaa Molly Maguiresin toimien oikeutuksesta. Vähäeleinen visuaalinen tyyli ja taidokkaasti toteutettu ajankuva maisemineen ja puvustuksineen luovat ankean kuvan työläisten oloista ja tarjoavat tarinalle hyvät puitteet.

Etsivä James McParlania näyttelee Richard Harris, jonka nuori sukupolvi tuntee Harry Potter-elokuvien professori Dumbledorena. McParlan saa tehtäväkseen soluttautua salaseuraan ja paljastaa siihen kuuluvat työläiset. Seuran johtajaa Jack Kehoeta näyttelee Sean Connery. Näiden kahden hahmon kautta elokuva yrittää tasapuolisesti käsitellä tilannetta 1870-luvun Pennsylvaniassa. Irlantilainen McParlan kokee omakohtaisesti työläisten olot ja on monista asioista samaa mieltä Kehoen kanssa. Jännitettä luo McParlanin mahdollinen puolenvaihto, mutta onneksi tässä asiassa ei ole menty siitä, mistä aita on matalin.

Hyvistä lähtökohdista huolimatta elokuva ei ole aivan täysosuma. Kiista omistajien ja työläisten välillä jää liiaksi unholaan, ja mukana on väkinäinen romanttinen sivujuoni. Konfliktiin ja Molly Maguiresin toimintaan keskittyessään elokuva on kuitenkin ansiokas.

Yhteiskunnallisiin epäkohtiin pitää olla mahdollisuus puuttua. Molly Maguiret eivät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin ottaa laki omiin käsiinsä. McParlanin ja sitä kautta myös Helvetin esikartanon sympatiat ovat joukkion puolella, mutta toimintakeinot ja lopulliset tarkoitusperät kyseenalaistetaan. Selkeää hyvä-paha-asetelmaa ei onneksi ole lähdetty tavoittelemaan, ja elokuvan lopussa tuleekin mietittyä kuka loppujen lopuksi on toiminut väärin.

Hetkittäisestä erinomaisuudestaan huolimatta elokuva ei onnistu nousemaan keskitason yläpuolelle. Elokuva mietityttää ja paikoitellen hämmästyttää kestonsa ajan, mutta vaikutus ei kestä kauaa. Silti historiallisten elokuvien joukossa saisi olla enemmän Helvetin esikartanon kaltaisia pienimuotoisia tarinoita.

* * *
Arvostelukäytännöt