Vain puoliksi kuollut

Kuoleman selli jatkaa Steven Seagalin edellisen elokuvan Exit Wounds (2001) viitoittamalla tiellä. Mukana on taas sidekickinä musta räppäri, tällä kertaa Ja Rule, jonka pitäisi ilmeisesti tehdä Steven paremmin sulatettavaksi uudelle hiphoppia rakastavalle yleisösukupolvelle. Kuitenkin kelkasta puuttuu toimintaelokuvien tuottajaihme Joel Silver, ja lopputulos on keskinkertainen, joskin Seagalin tuotannossa edukseen erottuva toimintaraina. Tapahtumapaikkana on kunnostettu Alcatraz, jonne hyökkäävä kommandojoukko luo Die Hardista tutun pattitilanteen. Vankilan asujaimiston on onneksi otettava laki omiin käsiinsä.

© 2002 Screen GemsSteven joutuu venyttämään repertuaariaan, sillä tässä elokuvassa hän ei ole poliisi eikä entinen CIA:n erikoismies, vaan autovaras. Steven rikollisena? Eipä hätäillä, sillä heti elokuvan alussa nousee esille epäilys, että hän saattaakin olla vain soluttautumisrooliaan vetävä poliisi tai entinen CIA:n erikoismies! Asiaa kysellään mestarilta itseltään jopa valheenpaljastuslaitteen avulla, joka kuitenkin vahvistaa roiston roistomaisuuden. Stevenin fanit muistanevat kuitenkin elokuvan The Glimmer Man (1996), jossa sankari syötti valheenpaljastuskokeessa kuulijoille paksua pajunköyttä. Elokuvan asiantuntijalääkärien mukaan siihen kykenisi vain ihminen, joka "hallitsee tunteensa täydellisesti". Ja onko joku odottanut Steveniltä vähempää?

Seagal itse on käynyt leveämmäksi kuin koskaan ennen, mitä peittelemään on otettu avuksi kaapumaisia vaatteita ja ovelia kuvakulmia, joiden tarkoitus lienee litistää hyvinvoivaa sankaria. Aikidoa nähdään siis vielä vähemmän kuin edellisissä elokuvissa, ja martial arts -spektaakkeli näyttää siirtyneen sivuhahmojen vastuulle, jotka hoitavatkin potkiskelun. Koreografioiden takana on Hong Kongin legenda, Tsui Harkin luottomies Xin Xin Xiong, jonka ansiosta vaijeritemppujen siivittämissä taistelukohtauksissa on kieltämättä ytyä.

Emämaassaan elokuva saavutti Steven Seagal -ennätyksen, kun ikärajaksi lätkäistiin 13. Verta näkyy tuskin pisarankaan vertaa, vaikka luodit vinkuvat lähes taukoamatta alusta loppuun. Ohjaaja lienee tykästynyt John Woon tuotantoon ja Matrix-elokuviin, sen verran paljon esiintyy hidastuksessa liehuvia takinhelmoja ja luotituiskussa lennähteleviä huimapäitä. Kuoleman selli on mukiinmenevää viihdettä, jota lienee kaavailtu eräänlaiseksi koko perheen toimintaelokuvaksi.

* * *
Arvostelukäytännöt