Kehno keikka

Vanhan liiton ohjaaja-näyttelijä Mel Gibson pääsi monen vuoden Hollywood-pannasta viimeistään vuonna 2016 ohjattuaan mainion Hacksaw Ridgen. Tämän jälkeen vanha konkari on tehnyt paluun myös kameran eteen näyttelijänä. Elokuvia on tullut parin viime vuoden aikana useita, ja julkaisuakin odottaa jo muutama teos.

Force of NatureSiinä missä Gibson on ohjannut harvakseltaan ja laadukkaasti, niin tuoreissa näyttelijärooleissa määrä on valitettavan usein korvannut laatua. Taannoinen historiallinen draama The Professor and The Madman oli Gibsonin pitkäaikainen hanke ja poikkeus linjasta, mutta muuten Gibson on lähivuosina esiintynyt lähinnä B-luokan toimintatrillereissä. Rahasta ei luulisi olevan miehellä puutetta, joten ehkä Gibson tavoittelee nuoruutensa toimintasankarin fiilistä uudestaan. Tai sitten Mel vain verryttelee pitääkseen näyttelijänrutiinia yllä ja odotellessaan jotain aidommin kiinnostavaa projektia. Tai sitten Mel ei viihdy kotona ja haluaa jotain puuhaa ajan tappamiseksi.

Yhtä kaikki miehen vahva karisma ja näyttelijänkyvyt menevät pitkälti hukkaan persoonattomissa action-pätkissä. Michael Polishin ohjaama Force of Nature on tästä esimerkkinä. Gibsonin harmaapartaiset kasvot ovat ylinnä kansikuvassa, mutta rooli elokuvassa on stereotyyppinen, Gibsonin taitoja hyödyntämätön ja ennen kaikkea erittäin lyhyt pistäytyminen. Rooli on lähinnä laajennettu cameo.

Force of NatureGibson esittää monisairasta eläköitynyttä poliisia, joka ei hurrikaanin uhatessa suostu poistumaan asuintalostaan sairaalaan. Hänen ja muutaman muun hahmon epäonneksi taloon on kätketty vanhan natsin varastamia taideaarteita, joita murhanhimoinen sekopääkonna kätyreineen tulee varastamaan. Gibsonin hahmo ammutaan seulaksi pikapuoliin, jonka jälkeen loput tusinahahmot saavat selviytyä itsekseen ilman yhtään karismaa, persoonallisia roolisuorituksia tai realismin häivää.

Pääroolissa olevalla Emile Hirschilla ei myöskään ole sitä, mitä vaaditaan kunnon action-trillerin pääosaan. Jos konnajoukkoa vastaan kovia kokevan rivikytän elokuvarooleja lähdetään vertaamaan, niin kultastandardina on Bruce Willisin Die Hard, ja tässä vertailussa käy Hirschille kalpaten. Hirsch on ihan väärässä paikassa ja muun näyttelijäkaartin kanssa surkean käsikirjoituksen armoilla. Varsinkin Kate Bosworthin pyssyä heiluttavan lääkärihahmon uskottavuus on B-luokan toimintakyhäelmien saralla erittäin heikko.

Juoni on ennen nähty, ennalta arvattava ja epäuskottava, toteutus sakkaa ja ennestään köykäinen paketti hajoaa lopussa entisestään siitä, mitä alkuasetelma vielä yritti tarjota. Force of Nature ei ole toimintatrillerien joukossa ikimuistoinen hurrikaani vaan nahkeasti löyhähtävä ummehtunut tuulahdus, kuin epämääräisen paha haju hississä, joka unohtuu heti kun hissistä poistuu.

*
Arvostelukäytännöt