Pienellä budjetilla, vähäisillä ideoilla

Kostaja haudan takaa on kotikutoinen tanskalainen kauhukomedia vuodelta 2018. Se on pienellä budjetilla toteutettu pohjoismaalainen versiointi amerikkalaisten teinikauhujen tavanomaisesta kuvastosta. Hyvästä yrityksestä huolimatta teoksen elokuvalliset ansiot jäävät ohuiksi.

Lad de døde hvileKostaja haudan takaa on ohjaaja Sohail Hassanin ensimmäinen pitkä elokuva. Elokuvan pääosissa esiintyy tanskalaisia juuri täysikäisyyden kynnyksen ylittäneitä nuoria, joista osalla ei nopean tiedonhaun perusteella vielä elokuvan tekemisen aikoihin vaikuta olleen juurikaan kokemusta näyttelemisestä. Tekijöiden kokemuksen ja elokuvan budjetin rajallisuus näkyvät luonnollisesti elokuvan kokonaisilmeessä.

Jacob Hasselströmin esittämä Jimmy on lukiolainen outsider, jonka äiti on traagisesti kuollut syöpään. Jimmy elelee yksinhuoltajaksi jääneen isänsä kanssa ja harrastaa metallimusiikkia sekä aiheeseen (hatarasti) liittyviä maagisia mytologioita. Jimmyn uusi ystävä houkuttelee Jimmyä esittelemään manaajan taitojaan paikallisille tytöille lähemmän tutustumisen toivossa. Valitettavasti puberteettisen kiiman lisäksi manaus ajaa esille myös talon kellarissa majailleen pahan hengen, ja tämä johdattaa nuoret vaaralliseen seikkailuun.

Lad de døde hvilePienellä budjetilla tehty pohjoismainen genre-elokuva on teos, josta mielellään pitäisi. Lisäksi elokuvasta ei ilmeisesti ole kirjoitettu aiemmin suomenkielisiä eikä juuri englanninkielisiäkään arvioita, joten arvostelija pyrkii tuntemaan vastuunsa kehittyvän elokuvanteon arvottamisessa. Tästä huolimatta, elokuvana Kostaja haudan takaa on mälsä.

Elokuvan tarina on varsin mitäänsanomaton. Mikä pahempaa, julkaisun kannessa mainostettua komediallisuutta on elokuvasta vaikea löytää ja tarinasta puuttuu pienen budjetin kauhuiluille tyypillistä itseironiaa. Hahmojen käsittely on välillä vaivaannuttavan seksististä ja tarinan onttous korostaa näyttelijöiden kokemattomuutta.

Kostajasta haluaisi pitää, mutta tarinan tasapaksuus estää nauttimasta sinänsä ilahduttavasta tekemisen meiningistä. Kuvaus, lavastus ja pienen budjetin erikoistehosteet toimivat sinänsä varsin mainiosti.

Lad de døde hvileMielenkiintoista elokuvassa olisi voinut olla metallimusiikin ja siihen liittyvän alakulttuurin käyttäminen osana tarinaa. Nyt vaikutelmaksi muodostuu kuitenkin, että hevi on vain lisätty mausteeksi ”synkistämään” tarinaa, eikä metallimusiikki välttämättä edes ole kovin lähellä elokuvan tekijöiden sydäntä. Toisin sanoen, aiheen käsittely ei tarjoa juuri mitään kliseiden ulkopuolelta, mitä tavallaan voisi odottaa pienen budjetin ja nuorten tekijöiden teokselta.

Kostaja haudan takaa oli kuitenkin itselleni positiivinen elokuvakokemus. Kaksilevyisen blu-ray-julkaisun toiselta levyltä löytyvä making off -dokumentti on lopulta kokonaisuuden mielenkiintoisinta antia tarjoten näkökulman pienen budjetin esikoiselokuvan tekemiseen.

Kauhuelokuvien ystäville en elokuvaa sen sisällöllisten puutteiden vuoksi suosittele, mutta oman esikoisensa tekemisestä haaveileville elokuvatekijöille Kostaja haudan takaa voi tarjota mielenkiintoisia näkökulmia genre-elokuvan tekemiseen.

*
Arvostelukäytännöt