Koulun vaikutusta elämäämme ei voi vähätellä. Ne vuodet, jotka vietämme erilaisten opinahjojen penkkejä kuluttaen muokkaavat suurelta osin tulevaisuuttemme. Ei yksin oppimiemme asioiden myötä, vaan myös niiden ihmisten kautta, joita kohtaamme koulumaailmassa. Opettajien, erityisesti ystävien ja miksei myös vihamiesten vaikutus tulevaan elämäämme on yhtä kaikki valtaisa. Onhan koulu yhteiskunnan pienoismalli, joka opettaa niinkin tuiki tärkeitä asioita, kuin Ranskan vallankumouksen vuosipäivän, mutta ennen kaikkea opimme siellä inhimillisen kanssakäymisen alkeet, joita voimme sitten soveltaa käytäntöön arkielämässämme vaihtelevalla menestyksellä.

Blondit luokkakokouksessa

Blondit, Romy ja Michele (Mira Sorvino ja Lisa Kudrow) olivat parhaat ystävät jo koulussa. Koulun jälkeen duo muutti Los Angelesiin ja siellä he ovat eläneet yhdessä kuluneen vuosikymmenen. Tuona aikana duetto on erikoistunut bailaamiseen diskoissa.

Kun Romy tapaa työssään vanhan luokkakaverin ja kuulee, että kymmenvuotis-luokkakokous on lähestymässä alkaa dynaaminen blondiduo muistella kouluaikoja ja valmistautua luokkakokoukseen.

Romy ja Michele eivät kuuluneet koulunsa parhaaseen A-Ryhmään, vaan heitä pidettiin lähinnä kummajaisina: outona parina, jotka pukeutuivat erilaisesti kuin muut. Blondit huomaavat, että tehdäkseen vaikutuksen entisiin koulukavereihinsa heidän on äkkiä saatava uudet poikaystävät ja hohdokkaat työpaikat. Pari viikkoa epätoivoisesti yritettyään saada itsensä ja elämänsä esittelykelpoiseksi huonolla tuloksella, he saavat kuningas ajatuksen: he valehtelisivat! He esiintyisivät menestyneinä liikenaisina ja ehkä heille ei enää sitten naurettaisi…

Blondi potenssiin kaksi

Näiden kahden blondihahmon ympärille kiedottu komedia on eräänlainen valkaistu naisellinen "bodymovie". Kepeällä kädellä vedetty kuvaus kahdesta naisesta, jotka jo pelkästään hiustensa värin perusteella luokitellaan loosereiksi. Vaikka kyse olikin komediasta, löytyi tarinan kliseisten blondi-stereotypioiden alta jonkin verran asiaakin. Aika amerikkalaiseen tapaan asia oli taustalle piiloitettuna vaivaamasta tavallista katsojaa, mutta kuitenkin sen verran selkeänä, että ajattelevaisempi katsoja sen sieltä onnistuu poimimaan.

Blondit luokkakokouksessa oli odotuksiani parempi, sillä ensi luulemalta se olisi voinut olla nykyaikaan niin sopiva sekoilukomedia täynnä pelkkiä blondivitsejä ja kohellusta, mutta onneksi elokuvasta löytyi sentään vähän muutakin. Ehkei nyt mitenkään maailmoja mullistavaa, mutta kuitenkin omaperäisyyttä tavoittelevaa hieman erilaista ilmaisua.

Do Blondes Have More Fun?

Elokuvan hauskuus kärsi hieman pehmeähköstä otteesta, jolla käsikirjoittaja Robin Schiff käsitteli henkilöitä ja asioita. Schiff loi nämä kaksi blondihahmoa jo aikoja sitten kirjoittamaansa menestysnäytelmään Lady’s Room, joka sijoittui kokonaisuudessaa "iskubaarin" naistenhuoneeseen. Tuolloin Romy ja Michelle olivat vain sivuosissa, mutta nyt hän nosti hahmot elokuvan päärooleiksi. Nimirooleihin valittiin Mira Sorvino ja Lisa Kudrow.

Kudrow näytteli Micheleä jo alkuperäisessä näytelmässäkin kymmenen vuotta sitten. Sittemmin Kudrow on kohonnut maailmanmaineeseen esittämällä Phoebea supersuositussa komediasarjassa Friends. Mira Sorvinohan taas nousi parrasvaloihin saatuaan Oscarin parhaasta nais-sivuosasta Woody Allenin elokuvassa Mighty Afrodite / Rakkauden Jumalatar, jossa hän teki loistavaa jälkeä esittäessään puhelintytöksi ruvennutta pornotähteä Linda Ashia.

Näiden kahden kauniin vaalean naisen varaan Blondit luokkakokouksessa paljolti nojaakin. Vaikka heidän hahmonsa ovat blondeja sanan perimmäisessä tarkoituksessa, he pystyvät tekemään näistä esittämistään naisista ihmisiä, jopa sympaattisia sellaisia. Huolimatta, että Kudrow ja Sorvino ovatkin päämielenkiinnon kohteina, nousi Jeneane Garofalon esittämä elämän katkeroittama tyly ketjupolttaja Heather, yhdeksi herkullisimmista hahmoista.

Summa summarum

Blondit luokkakokouksessa ei ole mikään hillitön naurujuhla, vaan lähinnä hymyilyttävä, pieniä helmiä sisältävä satiirinen kuvaus siitä, keitä ovat elämän tosi menestyjät. Ovatko he rikkaita rahassa vai elämässä? Elokuvan ratkaisut olivat liiaksikin amerikkalaisia, mutta kyllä kunnon ystävä aina muutaman sadan tonnin arvoinen on.

Kyllähän tämän katsoo, jos ei muuten niin ainakin katsastaakseen nämä kaksi herkkublondia ihan silmän ruokana. Sen verran kuumia ja hyvän näköisiä ovat Lisa Kudrow ja Mira Sorvino. Hieman monisyisempää komediaa blondeista ja siitä "elämän tarkoituksesta" piilotettuna amerikkalaisuuden tahraamalle selluloidille.

Kaikki maailman Blondit yhtykää !! Blondit luokkakokouksessa

* * *
Arvostelukäytännöt