Minä olen muistanut sinut

Viime vuonna japanilaisen animaation piireistä kumpusi jättiyllätys. Jo yli viidentoista vuoden ajan Studio Ghiblin Henkien kätkemä (2001) piti hallussaan kansainvälisesti menestyneimmän anime-elokuvan titteliä. Nyt mantteli on siirtynyt eteenpäin, kun Makoto Shinkain käsikirjoittama ja ohjaama Your Name. tyhjensi lippuluukut Aasian markkinoilla. Menestys siivitti elokuvan nousuun myös länsimaisilla areenoilla.

Your Name.Suosio saattaa yllättää monia, sillä Makoto Shinkai ei ole tekijänä suurelle yleisölle kovin tuttu. Taiteen moniosaaja on tehnyt kuitenkin melko pitkää uraa kirjojen, manga-sarjakuvien ja elokuvien parissa. Hänen animaatioissa korostuu vahva tunnelataus, jota säestetään visuaalisesti kauniin kuvakerronnan ja kertojaäänen turvin. Temaattisesti ne pureutuvat yleensä kysymyksiin yksinäisyydestä, unohtamisesta ja kaipauksesta.

Your Name ei ole tässä suhteessa poikkeus. Shinkain aiempien elokuvien tavoin pääosassa ovat kasvuikäiset nuoret. Japanin eri kolkissa asuvat Mitsuha ja Taki elävät toisistaan täysin tietämätöntä elämää. Nuorten kohtalot kuitenkin yhdistyvät arvaamattomalla tavalla, kun he eräänä aamuna huomaavat heränneensä toistensa kehoissa. Aluksi viaton roolileikki lähennä hämmentää, mutta pian paljastuvat muutoksen taustalla painavat laajemmat syyt.

Your Name.Toisen sukupuolen nahkoihin astuminen ei ole mitenkään vieras ilmiö japanilaisessa animaatiokulttuurissa. Saman poukaman ympärillä on pyörinyt Suomessakin levitetty anime- ja mangasarja Ranma ½. Your Namessa sukupuolileikittely on kuitenkin lopulta vain sivutekijä laajemmassa tarinassa, joka jakaa paljon yhtenäisyyksiä Shinkain aiempien elokuvien kanssa.

Yksi tällainen on kymmenen vuoden takainen 5 Centimeters per Second (2007), johon Your Name sisällöllisesti vahvasti linkittyy. Se on kertomus lapsuusajan ystävistä, jotka vuosien myötä alkavat kadota toistensa elämästä. Aikuisuuteen siirryttäessä sielun perimässä kuitenkin kaivertaa menneisyydestä kumpuava määrittelemätön kaipaus.

Your Name.Tämä kahden ihmisen suhde sekä sen äärimmäinen hauraus korostuvat myös Your Namessa. Vierailu toisen ihmisen nahoissa on elokuvan päähenkilöille vain väliaikaista. Aamulla herättäessä edeltävä päivä katoaa mielen sopukoista ja koko kehovaihdos tuntuu vain unen luomalta harhalta. Ainoa todiste tapahtumien todellisuudesta on puhelimiin kirjatut merkinnät päivän edesottamuksista. Elokuva lähestyy kahden ihmisen erikoislaatuista yhteyttä tämän ristiriidan kautta. He vaikuttavat toistensa elämään merkittävin tavoin, mutta muistikuvat tästä hajoavat vain digitaalisiksi jäljiksi puhelimen muistiin. Lopulta jäljelle jää vaan syvällä sisimmässä kalvava kaipaus toisen läsnäolosta.

Elokuva on temaattisilta tasoiltaan hyvinkin tunnistettava, mutta sävyiltään se poikkeaa ohjaajan perinteisestä tyylistä. Aiempien elokuvien haikean melankolinen pohjalinja luottaa nyt enemmän draaman ja huumorin vaihteluun. Tarkoituksena on ilmeisesti tuoda elokuva helpommin lähestyttävämmäksi myös niille, jotka eivät ole Shinkain muihin ohjauksiin tutustuneet.

Your Name.Tältä osin elokuva jää vähän latteaksi verrattuna ohjaajan edeltävään tuotantoon. Tasoitellumpi pinta näkyy varsinkin emotionaalisessa pohjavireessä, joka ei resonoi aivan samalla tasolla kuin Shinkain parhaimmissa elokuvissa. Tuntuu kuin suuren yleisön tarpeita toteuttaessaan ohjaaja olisi kadottanut osan siitä läpipuskevasta koskettavuudesta, joka hänen elokuvissaan yleensä on ollut läsnä.

Your Name on kyllä teknisesti komean näköinen piirrosanimaatio, ja kerronnallisesti se tuntuu hallitummalta kuin ohjaajan aiemmat teokset. Silti se on selvästi elokuva, jossa Shinkain vahvuudet japanilaisen nykyanimaation kärkinimistä jäävät osittain lunastamatta. Miehen todellinen mestariteos odottanee itseään jossain hamassa tulevaisuudessa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä