Valo sateen keskellä

Ohjaaja-käsikirjoittaja Makoto Shinkai nousi kansainvälisiin parrasvaloihin menestyselokuvallaan Your Name. (2016). Teos vakiinnutti Shinkain nimen kotimaansa ulkopuolella ja toimi läpimurtona suurten yleisöjen areenalle. Puheet uudesta Hayao Miyazakista kiirivät läpi elokuvapiirien.

Weathering with YouPedatut odotukset eivät juurikaan palvele hiljalleen kypsyvää elokuvantekijää. Your Name. oli kyllä onnistunut, mutta kaukana esimerkillisestä. Ohjaajan vahvuus suurten tunteiden ilmaisijana oli selvää, mutta muodon kokonaisvaltainen hallinta jäi odottamaan itseään.

Uutuuselokuva Weathering with You tuntuu puolestaan harmillisesti taka-askeleelta Shinkain ohjausten nykylinjassa. Tokioon karanneen teini-ikäisen Hodakan ja säätä muuttelevan orpotyttö Hinan tarina on kauniilla ajatuksilla ja suurilla tunteilla kultivoitu romanttinen fantasia, joka ei oikein löydä askeliaan ilmaisunsa tueksi.

Weathering with YouYli universumin rajojen kulkeva rakkaustarina on Shinkain melodraaman tunteville temaattisesti tuttu, mutta sen yhteys nykyhetkeen on välittömämpää, kuin ohjaajan aiemmassa elokuvassa. Japania koettelevat kaatosateet antavat kuvan yhteiskunnasta suurten muutosten keskellä. Synkkien pilvien peittämä taivas kietoo yhteen niin henkilöhahmojen kokemat menetykset, epätoivon kuin tiedottomuuden tulevasta. Selviytymistä Tokion kapeilla sivukujilla rytmittää ainoastaan katukivetykselle ropisevat sadepisarat.

Aurinkotytöksi tituleerattu Hina on harmaan taivaan siirtäjä. Hän tuo valon ja voiman ihmisten arkielämään, mutta vain hetkellisesti. Nuoren naisen kohtalo tulevaisuuden pelastajana alati kasvavien vesimassojen keskellä on lopullisempi kuin Hodaka osaa aavistaa.

Elokuva tarkastelee uskonnon ja myyttien kautta ihmisten ja ilmaston välitöntä yhteyttä. Sää omana elävänä entiteettinä saa teoksessa persoonansa siinä missä sen nuoret henkilöhahmotkin. Kokonaisuus mukautuu lopulta fatalistisiin uomiinsa, jossa kyse ei ole kriisin estämisestä vaan siitä selviytymisestä tukeutuen rakkauden universaaliin muotoon.

Weathering with YouKuten ohjaajan elokuvat yleensä, myös Weathering with You asettaa lopulta etusijalle ihmisten väliset suhteet ja niiden merkityksen. Ilmastonmuutos muotoutuu lähinnä vääjäämättömäksi kohtaloksi, jonka todellisen kompleksisuuden Shinkai pitää visusti elokuvastaan erillä.

Lopputulos on romantisoinnissaan auttamattoman naiivi ja kiusallinenkin, mutta yhtäältä Shinkain voimakkaan melodramaattisen tyyliin sopivasti istuva. Parhaimpina hetkinä ohjaajan taika paistaa läpi kirkkaasti, mutta yhä useammin se peittyy vaikeasti muotoutuvan kokonaisuuden jalkoihin.

Elokuvan kerronta ei löydä askelpaikkojaan. Selkärangaksi muotoutuvan rakkaustarinan rinnalla kulkee liiaksi elementtejä, joiden sitouttamisessa rytmiltään ja rakenteeltaan hapuileva kokonaisuus ei juurikaan onnistu. Yksinkertaisuus on aina ollut vahvuus Shinkain tyylillisten voimavarojen tukena, eikä isomman kaavan jaksotus tunnu olevan tekijän suurimpia vahvuuksia.

Weathering with YouLinjattomuudessaan elokuva alkaa lopulta kääntyä ohjaajan ilmaisua vastaan. Japanilaisen rockyhtye Radwimpsin biisit pärähtävät soimaan kellokortin tarkkuudella ohjaajan pyrkiessä alleviivaamaan kohtaustensa tunnepröystäilyä. Kuvankaunis visuaalinen ilme ja kyynelvirrat kertovat uhmakkaasti, että nyt ollaan koskettavuuden äärellä, mutta tehoja annostellaan liikaa lyhyen kantaman sisään. Emotionaalinen resonanssi hukkuu paljouden sekaan.

Weathering with You tuntuu elävän hetkissään, mikä ei kuitenkaan riitä. Kyse on lopulta kokonaisuuden hallinnasta, jossa sidos kohtausten välille on yhtä tärkeä kuin niihin puristettu emotionaalinen voima. Kauniista ajatuksistaan ja hyvistä intentioistaan huolimatta teos osoittaa, että Shinkailla on vielä isoja askelia harpottavana.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä