"Das Bootin" köykäinen kopio

Yhdeksäntoista vuotta kului ennen kuin Hollywood sai aikaan elokuvan, joka pyrkii kuvaamaan toisen maailmansodan aikaisen sukellusvenemiehistön klaustrofobisia tuntoja meritaistelun melskeissä. U-571:ssä inhimillinen hätä ei kuitenkaan ole pääasia - toisin kuin sen ilmiselvässä esikuvassa, Wolfgang Petersenin huikeassa Das Bootissa (1981) - vaan amerikkalaisaivoissa kehitetty nerokas agenttisuunnitelma natsi-Saksan Enigma-koodinpurkulaitteen anastamiseksi.

Liittoutuneet saivat sodan aikana käsiinsä useita Enigma-laitteita, mutta siihen tämän tekniseltä toteutukseltaan sinänsä hienon, mutta juonenkulun kannalta käsittämättömän heppoisen, elokuvan yhtymät todellisuuteen päättyvätkin. Ja kun niin odottelin tätä etukäteen.

© 2000 Universal PicturesYhdysvallat saa vihiä vaikeuksissa olevasta U-veneestä, joka päätetään vallata naamioimalla vanha, ensimmäisen maailmansodan peruja oleva vedenalainen saksalaiseksi huoltoveneeksi. Antiikkialuksen kapteeni Dahlberg (Bill Paxton) ja sen ensimmäisen upseeri Tyler (Matthew McConaughey) saavat matkaseurakseen anastusoperaation johtajan, majuri Coonanin (David Keith). Vaurioituneen U-veneen kippari Wassner (Stalingrad-elokuvasta tuttu Thomas Kretschmann) ei kuitenkaan ole niin helposti höynäytettävissä. Laukauksia ammutaan ja torpedoputkia täytetään, kuten sotaelokuvissa pitääkin, joten tähän asti kaikki hyvin.

© 2000 Universal PicturesU-571:n tarinankulku on kuitenkin kantavilta rakenteiltaan pahasti puutteellinen. Paljon syvällisempi lopputulos olisi saatu aikaan, jos Kretschmannin saksalaiskapteenille olisi kirjoitettu edes vähän tavallista pikkupoikamaista kiusantekijää laajempi rooli, jenkit sentään ajavat hänen veneellään. Sama pätee David Keithin karskiin majuriin, joka yhtäkkiä vain katoaa. On melko harvinaista, että tarinan huono suunnittelu häiritsee sotaelokuvassa näin paljon, kun kuitenkin räiskeellä on ollut tapana varastaa pääosa. Edes suoraan Das Bootista kopioidut merimiesten pelokkaat ilmeet murtumisrajaa kohti vajotessa eivät U-571:n loppupuolella jaksa säväyttää.

Tämän artikkelin kaksi naamaa tulevat U-571:lle italialaistuottaja Dino De Laurentiisin masinoimista kuvauksista Euroopassa (Italia ja Malta) sekä periskoopin kautta koetuista näyttävistä räjähdyksistä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 5 henkilöä