Big Mama ja aikamiespoika

Amerikan viime vuoden viidenneksi katsotuin elokuva saapuu vihdoin Suomeenkin, kun kankaalle jyrää hillbillyhuumorilla höystetty kreisikomedia äitinsä helmoissa kasvaneesta nörtistä, joka yhtäkkiä huomaa olevansa kova jenkkifutari. Elokuvan monitoimimiehen Adam Sandlerin kirjoittama ja tähdittämä Juomahemmo on kelpo tekele, sillä siinä ei kohelleta liikaa ja meno pysyy raikkaana.

Sandlerin esittämä Buddy Boucher on yli kolmikymppinen aikamiesneitsyt, joka on kasvanut huolehtivaisen äitinsä (Kathy Bates) helmoissa Louisianan rämeillä. Buddy on kotona koulunsa käynyt ja pääsee ihmisten ilmoille ainoastaan tarjoilemalla vettä paikallisen collegen futisjoukkueelle. Naisista mies ei tiedä mitään. Surkeista surkein joukkue saa uuden valmentajan (Henry "Fonzie" Winkler), joka huomaa Buddyssa piilevän luunkovan taklaajan. Joukkueeseen pääsy tietysti kiinnostaa, kunhan äitikulta ei saa tietää. Ja löytyyhän se oma tyttökin katsomosta.

The Waterboy / Juomahemmo - © 1998 Touchstone PicturesJuomahemmossa junttius on kaunista ja perinteet kunniassa, onhan mukana 1970-luvun kantrisuuruus Jerry Reed, joka on hieno roolissaan vihollisjoukkueen patamätänä valmentajana. Musiikkiin on muutenkin satsattu, kun soiden kutsua kailottavat John Fogertyn Born on the Bayou ja Charlie Danielsin The Devil Went Down to Georgia. Toisin kuin kuvitella saattaa, Sandlerin ja ohjaaja Frank Coracin hengentuote ei ole etelävaltioiden Delta-jengi vaan jalat maassa tehty hauskuuspaketti suoseutujen raivorealistisesta elämänmenosta. Boucherin perhe syö kyllä pythonkäärmeen päivälliseksi, mutta tekevät siitä samanlaisen rituaalin kuin suomalaiset jouluna kinkun kanssa.

Juomahemmon oveluus on siinä, että se pitää loppuun asti kiinni henkilöhahmojensa kehittämisestä niin, että katsoja pysyy kiinnostuneena, mitä heille oikein tapahtuu. Kaiken huipentumana oleva jalkapallon loppuottelu ei viekään pääosaa. Hyvä käsikirjoitus lienee ollut syynä myös Oscar-voittaja Batesin mukaantuloon. Lopputulosta ei kenenkään tekijöistä tarvitse hävetä. Kunpa vain tuo maanmainio Jerry Reed jaksaisi käydä Hollywoodissa useammin. Häntä aidompaa etelän miestä kameran eteen tuskin löytyy.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä