Kypsää rakkautta

The Story of Us / Tarina meistä kahdesta - © 1999 Castle Rock FilmsPerhe on pahin -sarjan "läskipäänä" maailmanmaineeseen vuonna 1971 noussut Rob Reiner on koko 1990-luvun kuulunut myös yhdysvaltalaisten ohjaajien kärkikaartiin. Näin voi hyvin todeta, sillä saihan hän esimerkiksi kahdesta Hollywood-konkarista, James Caanista ja Jack Nicholsonista, loihdituksi esiin näiden ehkä kiihkeimmät roolisuoritukset (Piina 1990; Kunnian miehiä 1992). Reinerin uralla ainoastaan sadunomainen tuhkimoelokuva Amerikan presidentti (1995) oli naiiviudessaan selvä pettymys.

Uuden vuosituhannen kynnyksellä Reiner on jälleen osunut napakymppiin, sillä hänen uusi Tarina meistä kahdesta -elokuvansa on hieno kuvaus kahden keski-ikäisen ihmisen elosta pitkään kestäneessä avioliitossa. Elokuva kysyy osuvasti, voiko avioliitto kestää viisitoistavuotisen olemassaolonsa.

Michelle Pfeifferin Katie Jordan suunnittelee työkseen sanaristikoita ja hänelle järjestys on kaiken elämisen arvoisen perusta. Bruce Willisin aviomies Ben on kirjailija, jolle ei kaunosieluna aina sovi Katien alituinen pikkutarkkuus. Aiemmin oli toisin ja pariskunta kyseleekin, miksei enää? Saatuaan lapset kesäleirille Ben ja Katie lipuvat suurten ratkaisujen äärelle.

The Story of Us / Tarina meistä kahdesta - © 1999 Castle Rock FilmsLoputtomien ihmissuhde-elokuvien joukossa Tarina meistä kahdesta on genrensä ehdotonta huippua. Pfeifferin ja Willisin keskustelut tahoillaan ystäviensä kanssa ovat käsikirjoituksellisesti erityisen hedelmällisiä, samoin ohjaaja Reinerin itsensä esittämän Stanin jutustelut kaverinsa Benin kanssa. Meno on toisinaan yhtä hulvatonta kuin 30 vuotta sitten Archie Bunkerin saadessa kyytiä älykkövävyltään.

Silti Tarina meistä kahdesta on hyvin vakava elokuva avio-onnen rakoilusta ja sen uudelleen etsimisestä. Katsoja voi valmistautua elämään mukana hyvinkin intensiivisesti ja sehän on vain merkki onnistuneesta työstä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä