Miehuuskokeen uudelleenkirjoitus

Mikä siinä oikein on, kun romanttiset komediat eivät ole enää komedioita, eivätkä edes kovin romanttisia. Sinänsä hyvän idean omaava Huhupuhettakin kaatuu täysin omaan mahdottomuuteensa, kun elokuvaa katsoessa ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Sekä hyviä että huonoja elokuvia menneisyydessä ohjannut Rob Reiner näyttää jatkavan viime vuosien trendinsä mukaan näiden huonompien parissa.

© 2005 Warner Bros.Jennifer Anistonin esittämä Sarah on yli kolmekymppisenäkin vielä hukassa itsensä kanssa. Ihana poikaystävä Jeff (Mark Ruffalo) on kosinut ja kaiken pitäisi olla hyvin, mutta siskonsa häissä Sarah tajuaa järkytyksekseen klassikkokirjan ja -elokuvan Miehuuskoe perustuvan oman perheensä tarinaan. Äidin kuoltua ja isoäidin vaietessa Sarah lähtee jäljittämään sitä ainoaa ihmistä, joka voi kertoa totuuden hänestä itsestään ja menneisyyden tapahtumista, eli kyseisen kolmiodraaman miespuolista jäsentä (Kevin Costner). Samalla koetukselle joutuvat työpaikka, suhde Jeffiin, ja oikeastaan kaikki mikä on Sarahille tuttua ja turvallista.

© 2005 Warner Bros.Alkuasetelma on siis virkistävän nokkela, kun vanhaa klassikkoa on lähdetty kirjoittamaan uudelleen. Juonen kekseliäisyys vain tukahtuu heti alkumetreille ja mukaan ympätyt tyhjyyttään kumisevat vitsit eivät toimi. Muutama huvittava sukkeluus ei kovin pitkälle kanna, ja ihanan kyynistä isoäitiä esittävä Shirley MacLainekin hiipuu loppua kohden kuin kekäleet öisellä nuotiolla. Kevin Costner sentään näyttää vihdoin siirtyneen pysyvästi oman ikäistensä, hieman lipevien miesten esittämiseen, pisteet siitä. Frendeistä kuuluisuuteen ponnahtanut Jennifer Aniston taas on muutamilla onnistuneilla rooleillaan jo lähes hankkiutunut eroon Rachelin leimastaan, mutta tämänkaltaiset leffat kyllä syövät tuota vaivalla hankittua, eikä vielä edes kovin tukevasti istuvaa uskottavuutta.

Ja kun näissä romanttisissa draamakomedioissa on tuolle sentimentaalisen paatoksen -linjalle lähdetty, niin sen verran realismia olisi mukava edes joskus nähdä, että ne naispääosahenkilön ripsivärit valuisivat kerrankin pitkin poskia.

* *
Arvostelukäytännöt