Otetaan taas

Ensimmäinen Taken (2008) oli piilohitti, joka tuli puun takaa ja yllätti. 25 miljoonan taalan budjetilla tehty ranskalainen eurotoimintatrilleri tuotti yli 225 miljoonaa ja teki mentorin rooleihin hieman jumiutuneesta Liam Neesonista karskin action-tähden. Luc Bessonin tuottama ja käsikirjoittama sekä Pierre Morelin ohjaama teos oli linjakkaan napakka, väkivaltaisuudessaan sopivan ilkeä vuoristorata-ajelu, jossa ei suvantovaiheita tunnettu eikä armoa annettu.

Taken 2Jatko-osan saapuminen olikin vain ajan kysymys. Besson tuottaa ja käsikirjoittaa edelleen yhdessä Robert Mark Kamenin kanssa, mutta ohjaajan pallille on vaihdettu Bessonin sidekick OlivierMegaton. Samalla budjetti on reilusti triplattu 80 miljoonaan dollariin.

Neesonin esittämä jämpti ex-agentti Bryan Mills pistää hikisen sänkisiä albaanikonnia jälleen kylmäksi, kun häntä ja hänen perhettään uhataan edellisessä elokuvassa tapettujen konnien omaisten toimesta. Klaaneiksi ja suvuiksi järjestäytyneet häikäilemättömät ihmiskauppa- ja huumerikolliset joutaisivat reaalimaailmassakin päätyä mullan alle, joten albaanimuslimikonnilla ei ole minkäänlaista sympatiasuojaa eikä poliittisesta korrektiudesta tarvitse näin ollen välittää.

Taken 2Taken 2 on kuitenkin aiempaa kliinisempi jatko-osa, jossa väkeä kyllä kuolee runsain mitoin, mutta mitään ykkösosan kaltaisia hätkähdyttäviä kohtauksia ei ole tarjolla. Toiminta on silti varsin sujuvaa rymistelyä. Elokuva on juuri sopivan eli 90 minuutin mittainen virtaviivainen teos, ja tarina on melko hyvin rytmitetty lukuun ottamatta loppua, johon olisi kaivannut hieman enemmän puhtia.

Perusongelma on, että Olivier Megaton on melkoisen huono ja persoonaton ohjaaja, eräänlainen C-luokan Luc Besson, joka yrittää tavoitella samaa kuin Besson mutta ei yllä kuin rutiininomaisiin ratkaisuihin. Megaton ei ole tähän mennessä ohjannut ainuttakaan keskitason yläpuolelle kohoavaa elokuvaa. Transporter 3 ja Colombiana eivät kaksisia työnäytteitä ole.

Taken 2Taken 2 on miehen paras ohjaus tähän mennessä, mutta vaikka elokuva onkin mukiinmenevää, kelpoa väkivaltaviihdettä niin se jää kuitenkin selvästi jälkeen ensimmäisestä Takenista, kuten jatko-osat niin kovin usein muutenkin. Visuaalisesti elokuva toimii, ja tapahtumien miljööksi valittu Istanbul näyttäytyy kohtauksissa hienosti. Mikäli ei pelkää perheensä joutuvan albaanien kidnappaamaksi, niin Taken 2:n otokset toimisivat paikoin lähes matkailumainoksena.

Vahvasti vetävä Liam Neeson saa ylikontrolloivan, syystäkin vainoharhaisen Millsin rooliin tunnetta ja on harmaantuvana karhuna uskottava kaiken kokeneena väkivallan ammattilaisena. Neeson tekee Millsistä niin vahvan toimijan, että paremmalla ohjauksella hahmosta saisi irti vielä ainakin yhden elokuvan. Toisaalta Taken-sarjan jatkaminen voisi johtaa myös täydelliseen floppiin. Mikään vasemmalla kädellä kyhätty Taken 3: Taken From Behind ei olisi kaunista nähtävää.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä

Lue myös