Kuuden sankarin yllätysmenu

Sankaruus on yksi vanhimmista ja käytetyimmistä teemoista elokuvissa ja kirjallisuudessa. Suosittu juonirakenne on kuvata sankarin matkaa koettelemusten läpi voittoon. Siinä sivussa sankari mahdollisesti oppii jotain itsestään ja antaa samalla jonkinlaisen oppitunnin häntä ympäröivälle yhteisölle. Tämä tapahtuu myös elokuvassa The Avengers, tosin useamman kuin yhden sankarin toimesta.

The AvengersThe Avengers kerää yhteen vaikuttavan kokoelman Marvelin Kostajat-sarjakuvasta tuttuja supersankareita. Rautamies, Hulk, Thor, Kapteeni Amerikka, Haukansilmä ja Musta leski muodostavat yhdessä tappavan kokoonpanon, jonka tehtävänä on pelastaa maailma. Kyse on siis iänikuisesta hyvän ja pahan taistelusta. Tällä kertaa uhka saapuu ulkoavaruudesta, kun asgardilainen jumala ja superroisto Loki päästää örkkiarmeijan rellestämään maapallolle.

Trikoopuvuilla, robottiteknologialla ja skandinaavisella mytologialla kuorrutettu reilu kaksituntinen ei uuvuta katsojaansa. Toiminnantäyteiseen tapahtumaketjuun on ujutettu sopivassa suhteessa myös henkilödraamaa ja komediaa. Henkilöhahmojen välille syntyy kiinnostavia dialogeja ja konflikteja, joita ratkotaan nyrkkien lisäksi sarkastisella sanailulla. Hahmot eivät tyydy vain piilottelemaan sankarimyytin tarjoaman panssarin takana ja räiskimään vihollisia hengiltä vaan näyttävät itsestään myös inhimillisemmän puolen.

The AvengersElokuvassa nähtävä näyttelijäntyö nojaa pitkälti päähenkilöiden omiin maneereihin ja Hollywoodin kestotähtien varmaan suorittamiseen. Robert Downey Jr. hoitaa Rautamiehen roolinsa kiiteltyyn tapaansa kunnialla ahmimatta silti tilaa muilta vähemmän itsetietoisilta hahmoilta. Näyttelijöistä positiivisin yllättäjä on Mark Ruffalo. Hän tasapainoilee taitavasti hillityn tiedemies Bruce Bannerin ja tämän suuttuessa henkiin heräävän raivoisan toisen puoliskon, Hulkin, välillä.

Elokuvan menestys on ainakin osittain sen hyväksi tehdyn suunnitelmallisen pohjatyön ansiota. Marvel on viimeisen viiden vuoden aikana tehtaillut supersankarien nimikkoelokuvia kiitettävää tahtia. Niin Rautamies, Hulk, Thor kuin Kapteeni Amerikkakin ovat saaneet omat elokuvansa. Samalla ovat tulleet tutuiksi elokuvissa sivuhahmoina vilahdelleet agentit, tutkijat ja pahikset. Yleisölle on näin tarjoiltu harkittuja makupaloja, joista The Avergersissa valmistetaankin kuuden ruokalajin yllätysmenu.

The AvengersThe Avengers on tasapainoinen kokonaisuus täynnä ohjaajan nokkelia oivalluksia, tähtinäyttelijöiden charmia ja ajatonta sankariromantiikkaa. Vaikka elokuva onkin aikaisempien Marvel-tuotantojen päälle pedattu sankarieepos, se tarjoaa viihdyttävän kokemuksen myös sarjakuvien saloihin vihkiytymättömälle katsojalle.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,1 / 8 henkilöä