Sinä olet tähti
Tähtisumua perustuu palkitun, ylisanoilla suitsutetun mutta jokaisen superlatiivinsa työllään ansainneen brittikirjailija Neil Gaimanin ansiokkaaseen pienoisromaaniin. Tristan-nuorukainen (Charlie Cox) asustaa viktoriaanisessa, pitkän muurin reunustamassa kylässä. Muurin ylittäminen on kielletty, mutta Tristan lupaa hakea rakkaimmalleen sen taakse pudonneen tähden. Rajantakaisessa Myrskypesän valtakunnassa sadut ja myytit muuttuvat todeksi, ja tähtikin osoittautuu kivenmurikan sijasta voimakastahtoiseksi mutta kuvankauniiksi Yvaine-tytöksi (Claire Danes).
Käsikirjoittaja-ohjaaja Matthew Vaughn on ilmoittanut Gaiman-tulkintansa lisäinnoittajiksi kaksi varsin erilaista elokuvaa, sekä Rob Reinerin lumoavan fantasiaklassikon Prinsessan ryöstö (1987) että Martin Brestin roadmovien Keskiyön pako (1988), jonka dynaaminen syke sisälsi vahvoja kumppanuuden teemoja. Tuottajana toiminut Gaiman totesikin, ettei kirjafilmatisointien edes kuulu olla prikulleen samanlaisia kuin alkuperäisteosten eikä ole tarkoituksenmukaista ahtaa jokaista kirjan detaljia sellaisenaan elokuvaan.
Inspiroituminen omintakeisista innoittajista on johtanut raikkaaseen tulkintaan traditionaalisesta satukerronnasta. Tähtisumua säilyttää silti alkuperäisen olemuksensa hengen esitolkienistisena aikuisten viktoriaanisena satuna, joka on pullollaan intertekstuaalisia viittauksia myytteihin, uskomuksiin ja anglosaksiseen kertomusperinteeseen. Visuaalisesti elokuva on tavoittanut Tähtisumua-kirjan englanninkielisen laitoksen kuvittaneen taiteilija Charles Vessin maalauksien ja piirroksien hengen, mutta ei ole jäänyt niiden vangiksi. Vessin kuvitusta ei valitettavasti ole kirjan Suomi-painoksessa mukana lainkaan.
Hyvin rytmitetyn elokuvakerronnan punainen lanka ei missään vaiheessa katoa detaljien alle, ja rikkaat yksityiskohdat vain vahvistavat sadunomaisen narratiivin kestävyyttä. Myrskynpesän kruunua tavoittelevan prinssi Primuksen (Jason Flemyng) menehtyessä tarkkaavainen katsoja voi havaita miehen olleen kirjaimellisesti siniverinen niin kuin kuninkaallisten kuuluukin olla.
Tähtisumua ei ole suunnattu tympeää bulkkitason miekkafantasiaa janoavalle popcorn-teinikohderyhmälle vaan yleisölle, joka kykenee arvostamaan klassisen sadunkerronnan taustalla olevaa kulttuurihistoriallista rikkautta ja uppoutumaan maalauksenomaiseen kuvakerrontaan. Rakkaus on elokuvan tärkeimpiä teemoja, ja ihmishahmoinen Yvaine-tähti muistuttaakin loistollaan konkreettisesti vanhasta sananlaskusta, jonka mukaan rakastuneet naiset suorastaan hehkuvat.
Tarinan arkkityypeistä voi myös johtaa paralleeleja nykyaikaan. Aivan kuten modernit ikääntyvät pintajulkkikset, elokuvan vanhat noidat himoitsevat ikuisen nuoruuden jatkumista ja ovat valmiita "leikkauksiin" saadakseen säilytettyä illuusion ulkokultaisesta lumovoimastaan. Ja muurien takaa, rutiininomaisen arkiajattelun ulkopuolelta on mahdollista löytää aivan uusia maailmoja ja elämyksiä, jos vain uskaltaa ottaa askeleen kohti tuntematonta ja epäsovinnaista.
Elokuva ei ole tahkonnut tuotantoyhtiöilleen tuhatta miljoonaa dollaria karibianpiraatti-kolmosten tai muiden kesähattaroiden tapaan, mutta monitahoinen ja häpeilemättömän romanttisesti viritetty olipa-kerran-kertomus kypsynee ajan myötä entisestään ja saattaa vielä päätyä lajityyppinsä kulttiklassikoksi. Tähtisumua vetoaa parhaiten ihmisiin, jotka vielä kykenevät näkemään pilvissä hahmoja, eivät härmistyneiksi jääkiteiksi tiivistynyttä vesihöyryä.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä
Seuraava:
2 päivää Pariisissa
Arvostelu elokuvasta 2 Days in Paris / 2 päivää Pariisissa.
Edellinen: Persepolis
Arvostelu elokuvasta Persepolis.