Onko numerolla väliä?

Lyhyempikin nimi olisi varmasti riittänyt elokuvan suomenkieliseksi nimeksi kuin Sinun numerosi? – Kuinka monta on liian paljon? Joka tapauksessa tyypillisen romanttisen komedian ytimessä on numero, nimittäin seksipartnereiden lukumäärä.

Sinun numerosi? – Kuinka monta on liian paljon?Bostonilainen Ally (Anna Faris) säikähtää omaa numeroaan. Naistenlehden mukaan kun amerikkalaisnaisella on keskimäärin 10,5 rakastajaa elämänsä aikana – ja Allyn numero on jo lähes tuplasti isompi. Naistenlehti ilmoittaa ystävällisesti myös, että yli 20 partnerin kanssa seksiä harrastaneiden naisten on hankalampi löytää aviomiestä. Lisäksi pikkusisko on menossa naimisiin, ja äiti haikailee kunnon vävykokelaan perään. Näin ollen Ally päättää, että seuraavan miehen on oltava Se Oikea.

Allyn ainoa ongelma ei ole unelmamiehen puuttuminen. Markkinoinnissa työskentelevä nainen ei ole löytänyt omaa alaansa, ja pomokin on ääliö. Kontrolloivan äidin mielestä tyttären elämä hiuksista miehiin on täynnä virheitä. Isä taas on löytänyt nuoremman vaimon ja Twitterin ihanuuden.

Anna Fariksen karisma ei valitettavasti kannattele idealtaan ja toteutukseltaan ontuvaa elokuvaa. Koomikkoa naisesta kuitenkin löytyy. Piristävää päähenkilössä on myös jonkinlainen tavallisuus. Ally ei ole päämäärätietoinen uraohjus, muttei myöskään mikään pullantuoksuinen Stepfordin vaimo.

Sinun numerosi? – Kuinka monta on liian paljon?Chris Evans on Allyn naapuri Jake, jonka nainen valjastaa avuksi miesjahtiin. Raamikas, mutta poikamainen Evans sopii näppärästi naistennaurattajan rooliin. Allyn ja Jaken tilanteiden vertautuessa toisiinsa ollaan tyypittelyn ytimessä: nainen haluaa sitoutumista, hellyyttä ja syödä yhdessä aamupalaa – mies mahdollisimman nopeasti eroon sängyssään vierailleesta naisesta.

Blythe Danner on mahtavan kauhea neuroottisena äitinä, ja Ed Begley Jr. niin ikään hauska keski-iän kunniaksi irrottelevana isänä. Ari Graynor esittää sympaattisesti Allyn siskoa Daisya. Sivuosissa nähdään myös liuta Allyn ex-poikaystäviä. Osa mieshahmoista on osuvia, toisissa taas vedetään överiksi.

Rohkeutta romanttiseen komediaan haetaan puhumalla muka-suoraan vaikka seksistä. Silti etenkin loppua kohden hukutaan siirappiin, jota täydentää elokuvan ylimakea musiikki. Muutamat naurut kuitenkin piristävät.

Sinun numerosi? – Kuinka monta on liian paljon?Elokuvan rakentaminen sen ympärille, kuinka monta miestä on liikaa, on ratkaisuna paitsi köyhä myös vanhanaikainen. Koska Ally ei ole ystäviensä tai siskonsa tapaan naimisissa, ja miehiä on menneisyydessä enemmän kuin olisi sopivaa, esitetään hänet luuserina. Periaatteessa asetelmaa kyseenalaistetaan: ”Jos mies todella rakastaa sinua, eihän häntä kiinnosta numerosi?”, kysyy Jake Allylta. Muun muassa loppuratkaisu viestii kuitenkin, että vähemmässä vara parempi.

Sinun numerosi? on höyhenenkevyt, ennalta arvattava kliseiden kavalkadi, joka kaipaa lisää särmää ja muistuttaa lukuisia muita lajityyppinsä edustajia. Eikö romanttista komediaa voi esimerkiksi tehdä ilman häitä?

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä