Alkuperämaa tuntematon

Jos elokuvaa Säilöttyjä unelmia katsomaan menevät ihmiset odottavat provokatiivisia totuuksia monikansallisten yhtiöiden ruuanvalmistuksesta, voivat he hieman yllättyä. Miesten vuoron (2010) tavoin rakennettu episodielokuva nostaa esiin työolosuhteiden erot ja ruuan alkuperämaan selvittämisen vaikeuden, mutta esimerkiksi Food, Inc.:in (2008) kaltaisista poliittisemmista dokumenteista se on kaukana. Elokuvan ote on paljon hiljaisempi ja se keskittyy saman tuotteen valmistuksesta vastaaviin ihmisiin ympäri maailman. Lopullinen tuomio ruuanvalmistukseen liittyvistä eettisistä ongelmista jätetään katsojalle.

Säilöttyjä unelmiaGlobaalisti tuotetun säilykepurkin matkan vaiheita voi olla vaikea jäljittää. Reitti Brasilian metallilouhimoista suomalaisille hyllyille kiertää monen maan kautta ja työolosuhteet vaihtelevat maista riippuen. Toiset työntekijät rakastavat työtään, toisille se on välttämätön paha, jotta he saavat ruuan perheelleen. Kaikkia heitä kuitenkin yhdistää haave paremmasta huomisesta, olivatpa ne miten erilaisia tahansa.

Episodielokuvana etenevä Säilöttyjä unelmia noudattaa Miesten vuorosta tuttua reseptiä. Ihmisille annetaan vapaat kädet kertoa tarinansa ja jakaa unelmansa katsojan kanssa. Yhdistävänä tekijänä toimii monikansalliselle yhtiölle työskenteleminen. Aiheena haaveet antaa vain ohuen viitekehyksen, joten kertomukset saavat vapaasti liikkua häistä ja terveestä vanhuudesta eläkepäivien pelkoon ja kostosuunnitelmiin. Niitä ei arvoteta tai tuomita, vaan henkilöt saavat rauhassa esittää oman tarinansa. Työntekijöiden tarinoiden ohella säilykepurkin matkaa seurataan omana kertomuksenaan, jossa ruuanvalmistuksen eri osa-alueet tuodaan esiin kuvien kautta.

Säilöttyjä unelmiaKarujen metalliaitausten ja kolkkojen teollisuusalueiden rajoista muodostuu graafisten linjojen kudelma, joista varjot ja valot saavat esiin yllättävää kauneutta. Upea kuvaus onkin dokumentin parasta antia. Teollisuustilojen haalean väripaletin rikkovat veriset teurastuskohtaukset, jotka toimivat rajuna kontrastina muuten pitkälti samansävyiselle maailmalle. Pitkille teurastuskohtauksille on kuitenkin selkeät syynsä. Valmisruokia ostaessa on helppo ohittaa lihantuotannon olosuhteet, jotka elokuvassakin vaihtelevat maista riippuen. Rajut teurastuskohtaukset tuovat katsojan kasvotusten ruuantuotannon rumemman puolen kanssa, josta valmisruuat usein etäännyttävät ostajansa.

Kaiken kaikkiaan Säilöttyjä unelmia on toimiva dokumentti, jossa katsoja kutsutaan pohtimaan ruokansa tuottaneita tahoja. Vaikka tarinat kuljettavat elokuvaa ryhdikkäästi eteenpäin, jäävät ne silti hieman etäisiksi toisistaan. Jos Miesten vuorossa sauna oli suomalaisille miehille yhdistävä paikka, jossa he saattoivat vapaasti ilmaista tunteitaan, ei Säilöttyjä unelmia pysty luomaan samanlaista yhteyttä tarinoille. Vaikka selkeä linkki kaikkien tarinoiden välillä onkin, jää se viimekädessä hieman etäiseksi ja keinotekoiseksi yhdyssiteeksi. Se ei kuitenkaan vie pois pohjaa elokuvan muilta ansioilta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 7 henkilöä