Supikoirien kapina

Oletko koskaan ihmetellyt tuntemiesi ihmisten tummia silmänalusia tai heidän energiajuomariippuvuuttaan? Vastaus tähän voi olla, että he eivät oikeasti olekaan ihmisiä vaan supikoiria valepuvussa. Näin on ainakin, jos Pom pokoa on uskominen. Yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä ilmestynyt, ekologisella omallatunnolla varustettu elokuva valottaa ennen runsaan supikoirakannan kamppailua laajentuvan Tokion paineessa.

Pom pokoSupikoiraklaanit ovat eläneet omilla reviireillään ja taistellet keskenään vuosisatoja. Sotakirveet on kuitenkin haudattava, kun Tokion kaupungin laajentuminen 1960-luvulla luo koko lajille yhteisen uhan. Supikoirat päättävät pelotella ihmiset pois reviireiltään ja keskeyttää näin alati laajenevat rakennustyöt. Oivan aseen tähän taisteluun antaa supikoirien synnynnäinen lahja muodonmuutoksiin.

Supikoirat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka pystyvät muodonmuutoksiin. Ihmiset voivat kaivaa vuorista tasankoja ja muokata metsistä moderneja asuinalueita. Ekologiset ongelmat eivät rajoitu vain kaupunkeihin, vaan saasteet leviävät ihmistäkin laajemmalle. Myös Tulikärpästen haudan (1988) tekijä Isao Takahata on luonut surullisesta näkymästä yllättävän lohdullisen elokuvan. Vaikka supikoirakantaa odottaa vääjäämätön harveneminen, uhka ei ole vienyt heiltä elämäniloa.

Pom pokoVaikka luontoa kohtaavat haasteet ovat tärkeä osa Pom pokoa, on japanilaisen kulttuurin länsimaistuminen miltei yhtä tärkeä teema. Supikoirien kamppailu oman elintilan puolesta nostaa esiin myös japanilaisen kulttuuri-identiteetin vaalimisen tärkeyden. Ihmisten kokema muutos heijastuu myös supikoiriin, joiden ruokavalion ovat vallanneet ylikansalliset ruuat ja joiden vanha perimätieto on häviämässä. Maisemanmuutos tuo mukanaan konkreettisia yhteiskunnallisia uudistuksia ja esimerkiksi vanhat temppelit saavat siirtyä esikaupunkien tieltä.

Ruohometsän kansaa (1978) muistuttava, eeppisiä mittapuita tapaileva kerronta ei kenties jaksa pitää yllä perheen pienimpien kiinnostusta ja elokuva onkin suunnattu selkeästi hieman vanhemmille. Tiukkapipoisimmat vanhemmat saattavat jopa hermostua lukuisista lauluista, jotka käsittelevät supikoirien sukukalleuksia. Väkivaltainen tai rietas elokuva ei kuitenkaan ole. Pom pokon vahvuuksia on sen toiveikas suhtautuminen huomiseen ja halu uskoa siihen, että eläinten ja ihmisten rinnakkaiselo on mahdollista.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä