Outoa mekastusta

Yhdysvaltalaisen Charles Addamsin kynästä syntyneet sarjakuvahahmot muotoutuivat Perhe Addamsiksi 1960-luvun televisiosarjassa. Sen jälkeen kummajaisperhe on versioitu useamman kerran eläviksi kuviksi. Meillä parhaiten muistettaneen kolmenkymmenen vuoden takainen Barry Sonnenfeldin ohjaama The Addams Family (1991). Uusille katsojasukupolville friikkiperhe tuotiin pari vuotta sitten, kun ensi-iltansa sai animaatio Perhe Addams (2019).

The Addams Family 2Nyt vuorossa oleva jatko-osa Perhe Addams 2 kompuroi samoissa karikoissa kuin edeltäjänsä. Elokuvan kohderyhmästä on vaikea päästä jyvälle ja sinänsä kiinnostavat teeman poikaset on tukahdutettu melskaavaan toimintaan. Jatko-osassa nämä nupit on kierretty vielä astetta enemmän kaakkoon, jos mahdollista.

Tällä kertaa Addamsin perhe lähtee yhteiselle lomalle asuntoautollaan. Tarkoituksena on yhdistää perhettä ja saada takaisin yhteys teini-ikäiseen Wednesday-tyttäreen. Kummajaisperheen perimmäisenä ideana on käsitellä ihan tavallisia asioita outouttamisen kautta, eli ulkoisesti poikkeavat "kummajaiset" elävät normaalia elämää ja kohtaavat samoja ongelmia kuin mekin. Tähän lähtökohtaan teini-ikään liittyvät itsenäistymispyrkimykset ja oman identiteetin rakennus sopivat oikein hyvin. Elokuvassa ne vain menevät kirjaimellisesti kuuroille korville loputtoman mekastuksen vallatessa alan.

The Addams Family 2Kohderyhmänsä suhteen elokuva on paljon oudompi kummajainen kuin kuvaamaansa perhe. Tarina teemoineen on selvästi suunnattu teini-ikäisille tai vähintään teini-iän kynnyksellä oleville, mutta animaation toteutus ja ylöspano ovat puolta nuoremmille. Lopputuloksena elokuva jää kohderyhmälimboon, jossa se ei puhuttele eikä toimi kenellekään.

Nuorelle elokuvan koohotus on liian lapsellista ja lapsikatsojalle tarina teemoineen taas liian vaikeaselkoinen. Korviaan pitelevä aikuinen masentuu hukattuihin mahdollisuuksiin ja elokuvantekijöiden laskelmoivaan typeryyteen. Näennäisesti lopputulos sopii "koko perheelle", mutta kellekään elokuvasta ei jää muuta käteen kuin mielipaha hukkaan heitetystä yhteisestä ajasta.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä