Kadonnutta aikaa etsimässä

Parikymppinen Alma (mainio Anna Castillo) asuu Espanjan maaseudulla sukunsa tilalla. Alma on temperamenttinen oman tiensä kulkija, joka osin vielä etsii omaa polkuaan. Oliivipuu-elokuvan kasvukertomuksen kehys viritetään alussa, kun Alma kulkee kananpoikien ja untuvikkojen keskellä. Vanhan ja uuden välinen jännite on niin ikään elokuvan keskeinen teema: nykyaikainen lattiakanala sijaitsee idyllisen espanjalaisen maalaismaiseman keskellä.

El OlivoPerinteinen oliivinviljely ei enää lyö leiville, ja Alman isä ja tämän sisarukset olisivat jo valmiita luopumaan tilasta. Perinteistä ja periaatteista kiinni pitämisen symboliksi ja elokuvan johtomotiiviksi nousee vuosia sitten taloudellisista syistä myyty valtava vanha oliivipuu, jota Alman isoisä ikävöi edelleen. Almalle puu merkitsee lapsuuden idylliä ja yhteisiä hetkiä isoisän kanssa.

Puusta muodostuu (kadotettujen) arvojen symboli: kaikkea ei voida mitata rahassa. Elokuvassa voidaan nähdä myös kaikuja Espanjan talouskriisistä. Esillä ovat niin tavallisten ihmisten kokemat taloudelliset vaikeudet kuin korruptio.

El OlivoIsoisän terveyden heikentyessä entisestään Alma alkaa selvittää kaivatun puun kohtaloa. Paikoin junnaavankin pohjustuksen jälkeen tarinasta muodostuu eräänlainen road movie, kun Alma matkaa seurueensa kanssa halki Euroopan etsimään oliivipuuta. Perheen väliset vanhat ristiriidat kärjistyvät, maaseutu kohtaa kaupungin ja vanha maailma uuden. Mukaan vyörytetään myös komediallisia aineksia, ympäristöliike ja tämän päivän viestintä some-kampanjoineen.

Käsittelytavasta tekee virkistävän se, että nuoren tytön kasvutarinaa peilataan suhteessa isoisään sekä yhteiskunnan muutokseen. Usein nuorten naisten kasvua kuvataan taiteessa ja viihteessä nimenomaan äitisuhteen sekä ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden kautta.

El OlivoKatsojan omasta näkökannasta riippuu, näyttäytyykö vanhan ihannointi naiivina jääräpäisyytenä vai yksinkertaisesti inhimillisten arvojen puolustamisena. Oliivipuun sanomaksi voidaan tulkita, että historian havinaa on syytä kuunnella, mutta kunkin sukupolven on luotava oma tapansa elää ja vastata ajan haasteisiin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä