Hullun puhti puskee läpi

Nurse Betty on erinomainen pätkä. Pitkiin aikoihin minulla ei ole ollut elokuvissa yhtä aikaa aivan kauheaa ja hillittömän hauskaa niin, että elokuva olisi ollut oikeasti hyvä. Nurse Bettyn erityinen vahvuus on tarinassa. Siinä väistämätön traagisuus onnistutaan ohittamaan keskittymällä Bettyn minämuotoisen tarinan kuvaamiseen. Bettyn vakaumus on niin vahva, että se vie katsojankin mukanaan. Samalla absurdiksi äityvä juoni luo uskomattoman hauskoja tilanteita. Komediahan tämä on, vaikka melkoisen musta sellainen.

© 2000 USA Films - Gramercy PicturesBetty (Renee Zellweger) asuu Kansasissa ja on naimisissa autokauppiaan kanssa. Autokauppiaat muuten kuvataan yleisesti elokuvissa ihmiskunnan pohjasakaksi, eikä tämäkään elokuva tuo stereotypiaan poikkeusta. Bettyn elämän kuitenkin täyttää hänen ihailemansa saippuaooppera "A Reason to Love" ja erityisesti sen komea päähahmo, sydänkirurgi David Ravell (Greg Kinnear). Kun Bettyn miehen kunnottomuus vihdoinkin ylittää laittomuuden rajat, on miehen viimeiset hetket pian käsillä. Betty sattuu näkemään hänen murhansa ja siirtyy tasapainottomuuden tilaan. Tässä tilassa hän säntää Los Angelesiin rakkaansa David Ravellin luokse. Valitettavasti hänen näkemänsä murhan tekijät (Chris Rock ja uskomaton Morgan Freeman) säntäävät perään ja hiljalleen alkaa käydä selville, että Betty ei ole ainoa, jonka päässä sattuu ja tapahtuu.

Näkijät ja tekijät

Neil LaBute on aikaisemmin keskittynyt ohjaamaan vain omia käsikirjoituksiaan, mutta näyttää tässä kykynsä ohjata myös muidenkin sepustuksia. Nurse Bettyssä Neil LaButen rooli vision luojana ei kuitenkaan ole niin vahva kuin esimerkiksi Spike Jonzella tai Paul Thomas Andersonilla omissa elokuvissaan.

© 2000 USA Films - Gramercy PicturesNäyttelijät ovat kautta linjan todella hyviä. Renée Zellwegerin maanläheisyys tuo juuri oikeaa tunnelmaa Bettyn rooliin. Hänen Bettynsä on kautta koko elokuvan hahmo, jolle toivoo pelkkää hyvää. Morgan Freeman on aivan erehtymätön maneereissaan palkkatappajana ja luo parinsa Chris Rockin kanssa useita unohtumattomia kohtauksia. Näiden herrojen kemiat toimivat kyllä varsin loistavasti yhdessä. Nurse Betty oli ensimmäinen elokuva, jossa olen varsinaisesti pitänyt Chris Rockia hauskana.

Oscareita odotellessa

Nurse Betty on komedia, joka vaikuttaa hieman satiirilta. Tämän takia mietityttääkin, kehen satiirin terän on tarkoitus osua. Onko elokuva terävä arvio viihdeteollisuudesta tai sen kuluttajista? Tällaisena se jää nokkelasta juonestaan ja jouhevasta kerronnastaan huolimatta ehkä liian pikkunäppäräksi, joskin erittäin hyvin kerrotuksi tarinaksi.

Tässä on filmi, jossa paljon ei ole mennyt väärin. Erinomainen tuottaja on valinnut mainion ohjaajan ja tasokkaan käsikirjoituksen ja täyttänyt sen laadukkailla näyttelijöillä. Tuloksena on nautittava keitos, jossa ei kuitenkaan ole kilttiä tarinaa eikä liiemmin joulun henkeä. Oscar-ehdokkuuksia luulisi tälle tippuvan runsaasti, sen verran paljon yli keskitason liikutaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä