Espanjan nuori monilahjakkuus ei petä

Meri sisälläni on espanjalaisen Alejandro Amenábarin ohjaama tositapahtumiin perustuva elokuva Ramón Sampedrosta, jonka kaikki raajat ovat olleet halvaantuneina lähes 30 vuotta. Hän on elänyt suurimman osan elämästään sängyssä perheensä ja ystäviensä huolehdittavana. Ramónin ainoa toive on kuolla, mutta hän ei pysty siihen ilman apua. Koska yhteiskunnan on vaikeampi hyväksyä armomurhaa kuin monien hänen läheistensä, joutuu hän taistelemaan oikeudestaan kuolla.

Teresa Isasi - © FS FilmVuonna 1972 syntynyt Amenábar on aiemmin ehtinyt hätkähdyttää elokuvilla Tesis ja The Others. Näiden välissä hän teki elokuvan Abre los ojos, jonka Cameron Crowe ohjasi uudelleen Hollywood-tähtien kanssa nimellä Vanilla Sky. Jotakin Amenábarin lahjakkuudesta kertoo se, että hän tekee itse elokuviensa käsikirjoitukset ja säveltää musiikin. Näitä elokuvia katsoessa ei tarvitse pelätä joutuvansa hirvittävien myötähäpeän väristysten valtaan, sillä kokonaisuus toimii aina saumattomasti.

Teresa Isasi - © FS FilmNeljännessä ohjauksessaan Amenábar on tarttunut aiemmasta linjastaan jonkin verran poikkeavaan aiheeseen, mutta onnistuu jälleen. Amenábar ja pääosaa näyttelevä Javier Bardem luovat todella toimivaa draamaa sortumatta halpahintaiseen yleisön itkettämiseen, mihin aihe antaisi rajattomia mahdollisuuksia. Elokuvan tapahtumat keskittyvät väistämättä yhteen huoneeseen, mutta mistään teatteriesityksen filmatisoinnista ei todellakaan ole kyse. Amenábar tekee jälleen visuaalisesti hienon elokuvan.

Meri sisälläni ei saarnaa eikä julista. Yhden miehen tarinan avulla esitetään, millaista kuohuntaa hänen toiveensa kuolla yhteisössä aiheuttaa. Se on ajatuksia herättävä elokuva, joka sallii katsojan muodostaa itse kantansa eutanasiaan. Meri sisälläni on vahva Oscar-ehdokas parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi jo senkin vuoksi, että espanjalaiset näyttelijät ovat ahkerasti käyneet Yhdysvalloissa promootiokiertueilla. Eurooppalaisten ehdokkaiden mahdollisuuksia voi tosin heikentää se, että sekä Perikato että Meri sisälläni käsittelevät aiheita, jotka voivat sotia amerikkalaista poliittista korrektiutta vastaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 9 henkilöä