Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Madagascar-elokuvista tutuksi tulleet pingviinit ovat oman tv-sarjan rinnalle saaneet nyt myös oman elokuvan. Tämä ei sinällään ole mikään ihme, sillä frakkitakit ovat olleet DreamWorksin animaatiopajan laiskasti käsikirjoitettujen eläinsekoilujen parhaat hahmot. Siksi olisikin toivonut, että pirteän hauskoille pinguille olisi elokuvaa varten viitsitty käsikirjoittaa kunnollinen tarina. Turha toive. Unelmapajalla on menty juuri sieltä, missä aita on ollut taatusti matalin.

Penguins of MadagascarMadagascarin pingviinien käsikirjoitus lienee raapustettu tikkuaskin kanteen jonkin Bond-leffan kässäripalaverin kahvitauolla: pingviini-nelikko joutuu pelastamaan maailman muut pingviinit hullun tiedemies-mustekalan julmalta kostolta.

Kohtauksesta toiseen kaahotetaan nupit kaakossa kuin päättömät kanat. Kohellus on harsittu kasaan irrallisista kohtauksista, jotka itsessään ovat paikoin hauskoja ja oivaltavia, mutta ilman kantavaa tarinaa kokonaisuutta ei synny. Kohderyhmäkatsojia eli alle kymmenkesäisiä pojannassikoita tämä ei häirinne, sillä heihin päämäärätön hypi-pompi-mäiske uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

Penguins of MadagascarEihän näitä elokuvia aikuisille tehdä, mutta lastenviihteeltäkin sopisi odottaa jotain kunnianhimoa ja sisällöllistä yritystä. Madagascarin pingviineissä ei ole muuta kuin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Nuoret katsojat hypnotisoidaan toiminnalla ja agenttivärkeillä. Sivulauseisiin ujutettu kaveria ei jätetä -lätinä on niin päälle liimattua hymistelyä, ettei siitä ole minkäänlaiseksi arvosisällöksi.

Madagascarin pingviinit on Lentsikoiden tapaan suosikkianimaation spin-off, jolle on helppo ennustaa menestystä lippuluukuilla tutun ja valmiiksi pureskellun konseptin ansiosta. Disneyllä on tosin heikoimmillaankin osattu perusasiat ja ymmärretty tarinan merkitys. Kahteen Lentsikka-elokuvaan verrattuna Madagascarin pingviinit on lyhyen kantaman räpellys, jota ei viitsi suositella edes puhtaan viihteen nimissä, sillä kohderyhmäkatsojalleen se aiheuttaa lähinnä turhaa levottomuutta ja mukaan joutuneelle vanhemmalle päänsärkyä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä