Mooseksen suomenkiertue

Aiemminkin luontevilla nuorisokuvauksilla kunnostautunut Kaija Juurikkala (Rosa was here) on uusimmassa elokuvassaan antanut varhaisnuorisolle niin suuren osavastuun, että melkein tuntuu harhaanjohtavalta edes puhua "Juurikkalan" elokuvasta.

Myytiä Moosekselle - © 2001 Illume OyKyytiä Moosekselle on episodielokuva. Jaksot perustuvat kymmeneen käskyyn. Mistään kieslowskilaisesta syväpohdinnasta (sen enempää kuin Cecil B. De Mille-spektaakkelista!) ei silti ole kysymys. Juurikkala työryhmineen on kierrellyt ympäri Suomea, Ilomantsista Tampereen kautta Sodankylään, valikoimassa innostuneita paikallisia nuoria. Nämä ovat saaneet itse ideoida heille arvottuun käskyyn pohjaavan tarinan, ja improvisoida dialogit. Episodit on kukin kuvattu yhden päivän aikana.

Tällainen työskentelytapa tuottaa välttämättä epätasaista jälkeä. Suurimmaksi osaksi Juurikkalan elokuva on kuitenkin raikas, välitön, nuorten maailmaa suoraan silmiin katsova työ. Meiningissä on jotain samaa anarkiaa kuin rippikoulun illanvietoissa reväistyissä pienoisnäytelmissä, ei tosin aivan sellaisessa kuin elokuvan jalkapalloleirikohtauksessa nähdään.

Myytiä Moosekselle - © 2001 Illume OyLiiallisen itsekritiikin hylkäämisen synnyttämät oivallukset ovat välillä riemastuttavia. Parhaissa osissa työryhmä on löytänyt käskyyn sellaisen oman tulokulman, joka kuitenkin säilyttää alkuperäisen Sanan merkityksestä olennaisimman. Tällainen jakso on esimerkiksi pohjanmaalaispoikien reteästi uhoava traktorivarkauskierre. Heikompiakaan jaksoja ei kannata nolostella. Lopputuloksen heterogeenisyys on olennainen osa nopean tekotavan viehätystä, jopa autenttisuuden tae.

Kyytiä Moosekselle saattaa hyvin muodostua pitkäaikaiseksikin nuorten suosikiksi, ehkä samaan tapaan kuin jotkut Raili Ruston elokuvat (mm. Villahousupakko). Uskonnollinen tematiikka on läsnä arkisesti, ilman alleviivailuja. Vaikka nuoret puhuvat omia murteitaan, ei puheen nuotti kuulosta liikaa aikaan tai paikkaan sidotulta. Liekö sitten syynä se alueellisten murre-erojen pieneneminen, jonka Juurikkala on haastatteluissa kertonut Moosesta kyyditessään havainneensa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä