Sovinnaista vallankumousta järjestämässä

Kun amerikkalaiset eivät ymmärrä elokuvaasi, vie se Ranskaan. Tätä ajattelua on sovellettu I Love You Phillip Morrisiin, jonka kohdalla Hollywoodin tuotantokoneistoa on syytelty homofobisesta suhtautumisesta Jim Carreyn uusimpaan komediaan. Luc Besson tarjoutui Europa Corpin avulla rahoittamaan elokuvaa ja se löysi myös levittäjiä Cannesin filmifestivaalin kautta. Nyt elokuva on teatterilevityksessä miltei koko Euroopassa, mutta homoparista kertova komedia odottaa vielä Yhdysvalloissa ensi-iltaansa.

I Love You Phillip MorrisEräänä päivänä amerikkalaista unelmaa elävä Steven Russell (Jim Carrey) joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen ja päättää tulla ulos kaapista elääkseen lopun elämäänsä rehellisenä itselleen. Hän kuitenkin huomaa, että luksuselämäntyyli ylittää hänen varallisuutensa, ja joutuu pian linnaan useiden huijauksien takia. Elämä kaltereiden takana osoittautuu kuitenkin paremmaksi kuin mies oli toivonutkaan, sillä vankilassa Steven kohtaa elämänsä rakkauden Phillip Morrisin (Ewan McGregor). Kun hän on rakkautensa löytänyt, tekee hän kaikkensa sen säilyttämiseksi.

I Love You Phillip MorrisVaikka I Love You Phillip Morris onkin saanut kiitosta siitä, että se on nostanut pääosaan homopariskunnan, ei sitä silti voi kutsua asenteita muuttavaksi elokuvaksi. Huumori syntyy pitkälti stereotyyppisistä käsityksistä siitä, miten homous on vain kuluttamista ja seksiä. Uraa uurtavan aiheen valitsemisesta ei ole hyötyä, jos mennään sieltä missä aita on matalin ja tyydytään sovinnaisiin ratkaisuihin. Aitoa tunnetta on elokuvasta vaikea löytää. Tositarinaan perustuvan elokuvan kohtaloksi onkin koitunut sen toteutus, ei aihe.

Elokuvalla on monia ongelmia, eikä lopputulosta auta se, että kyseessä on käsikirjoittajakaksikko Glenn Ficarran ja John Requan ensiohjaus. I Love You Phillip Morris pomppii holtittomasti tyylistä toiseen ja jää pitkälti kokoelmaksi sekalaisia tarinoita. Kaikken suurin ongelma on juonen käynnistyminen. Episodi toisensa jälkeen marssitetaan valkokankaalle tarinan alkuja, jotka eivät kuitenkaan johda mihinkään.

I Love You Phillip MorrisSirpaleista juonta eivät edistä tyylilliset hyppäykset vakavahkosta elämäkertaelokuvasta parodiaan. Kenties tämä sitoutumattomuus yhteen lajityyppiin johtuu siitä, että oikea Steven Russell on vielä elossa, mikä näkyy eräänlaisena kunnioituksena mallia kohtaan. Myös Bad Santan (2003) kirjoittanut ohjaajakaksikko ei ole uskaltanut heittäytyä huumorin vietäväksi, mutta ei ole tehnyt elokuvasta vakavaa elämäkertaakaan. Niinpä lopputuloksena on ääripäästä toiseen hyppivä sekava soppa.

Vaikka suurin syy Yhdysvaltojen levitysongelmille tuntuu olevan elokuvan voimakas seksuaalinen sisältö, se ei ehkä ole ainoa tekijä levityksen takkuiluun. Brokeback Mountain (2005) ja Milk (2008) osoittivat, että valtavirtalevitykseen pääseminen ei ole mahdotonta, joskin vaikeaa. Mainitut elokuvat ovat kuitenkin myös huomattavasti parempia kokonaisuuksia kuin I Love You Phillip Morris. Vaikka komedia omalla tavallaan onkin sarallaan edelläkävijä, jää se tuskin historiaan kehnon toteutuksensa takia.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 8 henkilöä