Toimintaelokuvan pohjanoteeraus

Mitä saadaan, kun budjetti on 52 miljoonaa, tarina on krediittien mukaan Luc Bessonin aivoituksia, pääosissa kalju John Travolta ja teiniviiksinen Jonathan Rhys Meyers, tyylilajina toiminta ja ohjaajana sujuvan action-rymistelyn Taken (2008) ohjannut ranskalainen Pierre Morel? Voisi kuvitella, että sujuvaa ja viihdyttävää toimintaa miltei tasan puolitoista tuntia. Mutta ei, saamme nauttia yhdestä tympeimmistä ja huonoimmista elokuvista, mitä koskaan on tullut nähtyä. Kotikatsomossa tämä tekele olisi saanut armonaikaa tasan puolet kestostaan.

Tälle elokuvalle voisi keksiä mojovia adjektiiveja ja ladella negatiivisia superlatiiveja vaikka koko päivän. Tämä elokuva ei kuitenkaan ole edes sen arvoinen, että siihen kannattaisi hukata hyviä haukkumasanoja. Totean vain, että tuotos on turha, tylsä ja huono. Sana tympeä kuvaa sitä hyvin, mutta turha on paras.

Joku voisi tästä päätellä, että ahaa, taas siellä joku kunnon toiminnasta ja väkivaltaviihteestä mitään ymmärtämätön elitisti parjaa loistavaa action-pätkää, josta raukka ei ymmärrä mitään. Voin kuitenkin vakuuttaa, että nautin hyvin tehdyistä ja viihdyttävistä toimintaelokuvista, kuten Bourne-trilogiasta. Olen myös nähnyt elämäni aikana niin monta tyhjänpäiväistä tekelettä, että uskon erottavani sellaisen nähdessäni, ja tämä oli sellainen, pahimmasta päästä. On petos rahastaa tällaisella roskalla maksavia asiakkaita. Maahantuoja saisi hävetä.

From Paris with LoveElokuvan niin sanotussa juonessa Reese (Jonathan Rhys Meyers) on töissä Amerikan suurlähetystössä Pariisissa, ja haluaisi mukaan isojen poikien vakoojaleikkeihin. Siihen hänelle tarjoutuukin tilaisuus, kun Amerikasta saapuu ihan oikea agentti, nimeltään Charlie Wax (John Travolta) riehumaan Pariisiin, ja Reese pääsee mukaan avustajaksi. Sitten alkaa päätön kaahailu ympäri Pariisia mahtisuurella SUV-ajoneuvolla, jolle tuntuu löytyvän kuin ihmeen kaupalla aina parkkipaikka muuten niin ruuhkaisesta suurkaupungista. Matkan varrella tapetaan mahdollisimman monta tyyppiä, se kun on otaksuttavasti ohjaajan mielestä hyvän toimintaelokuvan tae. Ei ole, sanon.

Koko elokuvasta paistaa läpi noin seitsemänvuotiaan naskalin käsitys siitä, mitä agentit tekevät ja miltä ne näyttävät, höystettynä isojen lasten kalliilla leikkikalulla ja statussymboleilla, kuten kalliilla autoilla, kokaiinilla ja isoilla pyssyillä. Aikuisten satu toimintaelokuvan muotoon puettuna vaatisi kuitenkin hengästyttävää toimintaa, nasevaa dialogia, mielenkiintoisia henkilöhahmoja, otteessaan pitävän juonen ja aimo ripauksen huumoria jaksaakseen viihdyttää. Kun kaikki nämä elementit puuttuvat, on tuloksena From Paris with Love, joka ei viihdytä.

From Paris with LoveOn todella sääli, että niin monen loistavan ja rutinoituneen näyttelijän sekä ohjaajan nimet on vedetty lokaan tällaisen saastan myötä. John Travoltan massiivisesta hahmosta ei saada mitään irti, kuten ei myöskään Pariisista, saati käsikirjoituksesta, jos sellaista on edes ollut. Säntäilylle ja tappamiselle annetaan motiiviksi terroristit". Voi vain kuvitella mitä Tarantino olisi saanut aikaan tällä miehityksellä ja 52:n miljoonan budjetilla. Tai Renny Harlin.

Kuin alleviivatakseen törkeää huonouttaan, elokuvassa viitataan vielä kahteen ehdottomaan klassikkoon, nimittäin Karate Kidiin (1984) ja Pulp Fictioniin (1994). Ehkäpä ohjaaja on päättänyt kieriskellä itsesäälissä tajuttuaan, mihin on sotkeutunut ja antaa katsojille syyn elää muistuttamalla, että hyviäkin elokuvia on olemassa. On käsittämätöntä, että tällainen ala-arvoinen, suurella budjetilla tuotettu roska on pitänyt tuoda Suomessa valkokankaalle asti.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,2 / 5 henkilöä