Lupa laulaa

Perheen pienimmille suunnattujen elokuvien osalta tilanne on tänä vuonna ollut varsin hyvä. Keväällä teattereissa nähtiin ruotsalainen Pikku kummitus Lapanen ja setä Riukuliini, ja nyt syksyllä vuorossa on kotimainen Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit. Reilusti alle tunnin mittaiset elokuvat ovat mitä sopivinta katseltavaa kolme–neljä-vuotiaille ja soveltuvat hyvin ensimmäiseksikin elokuvateatterikokemukseksi.

Ella & Aleksi – YllätyssynttäritEllan & Aleksin peruskonsepti on hyvin samanlainen kuin Pikku kummitus Lapasessa. Molemmissa elokuvissa on kehystarina, jonka sisällä kerrotaan useampia lyhyitä tarinoita. Ellan & Aleksin kehystarina on syntymäpäiväjuhlien valmistelu. Ella ja Aleksi järjestävät koiralleen Tarkastaja Lerppu Koiraselle yllätyssynttäreitä ja valmistelun lomaan on nivottu pieniä tarinoita, joissa tutustutaan erilaisiin eläinhahmoihin.

Olennainen osa tarinoita ovat laulut, joita katsoja voi laulaa mukana. Ellan ja Aleksin taustahan on Markus Koskisen ja Sampo Haapaniemen vuonna 2004 aloittamassa musiikkiprojektissa, joka on tähän mennessä synnyttänyt neljä levyä (Lenni Lokinpoikanen, Kolme Muskettisopulia, Talventörröttäjät ja Takapihan tavikset). Levyillä Ella ja Aleksi (oikeasti anonyymeiksi jätetyt lapset) laulavat ja räppäävät varsin oivaltaviakin sanoituksia mukaansa tempaavien taustojen siivittämänä.

Levyt ovat olleet erittäin suosittuja, joten hahmojen tuominen elokuvaan ei ole mikään yllätys. Elokuvan myötä uudetkin sukupolvet löytävät Ellan ja Aleksin lauluineen, jolloin levyjenkin myynti saanee uutta pontta, kun tuttuja hittejä hoilataan teatterissa.

Ella & Aleksi – YllätyssynttäritKaupallinen aspekti ei missään tapauksessa vähennä kotimaisen lastenelokuvan arvoa. Animaatio on tehty tyylillä ja äänirooleihin on saatu tunnettuja näyttelijöitä. Elokuvaprojektiin on panostettu ilmeisen tosissaan, mikä näkyy sinänsä sujuvassa lopputuloksessa.

Käsikirjoituksen osalta olisi kuitenkin toivonut enemmän. Simppelin kehystarinan sisällä kerrotuissa löyhästi yhteen nivotuissa erillistarinoissa ei ole nimittäin kummoistakaan draamankaarta. Tässä mielessä hieman tarpeettomastikin aliarvioidaan pienten lasten kykyä seurata juonellisempia tarinoita. Toisaalta tarinoihin ja lauluihin on sisällytetty opettavaistakin sanomaa, joka tuodaan iloisesti ja luontevasti esiin ilman perinteistä paatosta.

Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit on toimivaa lastenelokuvaa perheen pienimmille. Sen mukana saa laulaa ja eläytyä, mikä lienee kohdeyleisölle tärkeintä. Tällöin ei niin haittaa, vaikka lastenelokuvan parhaimmisto jääkin saavuttamatta käsikirjoituksen puutteiden takia.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä