Kadonneiden bileiden metsästäjät

Hetket ennen valmistujaisia ovat intensiivisiä. Innokas odotus tulevasta sekoittuu melankoliseen pelkoon sirpaloituvien kaveriryhmien yhtenäisyydestä. Kuten Richard Linklaterin Surutta? Sekaisin (1993) aikoinaan, myös Olivia Wilden Booksmart tarttuu tähän viimeisen illan erikoiseen yhteisöllisyyden tunteeseen.

BooksmartAmy (Kaitlyn Dever) ja Molly (Beanie Feldstein) ovat jyränneet läpi kouluvuotensa ja johtaneet oppilaskuntaa rautaisella otteella. Opiskelupaikat odottavat huippukouluissa, mutta kaiken suorittamisen lomassa he eivät ole huomanneet, että myös muut koulutoverit ovat suoriutuneet kokeistaan hienosti. Nyt on aika näyttää luokkakavereille, että oppikirjojen takaa löytyy huumorintajuisia ja rohkeita nuoria naisia. Viimeiset juhlat ennen valmistujaisia ovat tähän täydellinen tilaisuus.

Booksmart on odysseia täynnä umpikujia ja sivuraiteita. Ystäväkaksikon kadonneen osoitteen metsästys vie heidät eri valmistujaisjuhlista toisiin tarjoten elokuvalle tilaisuuden sukeltaa erilaisiin tyyleihin animaatiosta ryöstöleffoihin. Käsikirjoituksesta vastaa nelikko Susanna Fogel, Emily Halpern, Sarah Haskins ja Katie Silberman, jotka ovat yhdessä pakanneet tarinan täyteen rouhevaa komediaa. Vitsit ovat lyhyitä, mutta runsaita ja monipuolisia. Tarinan annostelussa on hienoista epätasaisuutta, mutta huumori pitää elokuvan koneiston hyrräämässä tasaisesti. Eri elementtien runsaus kielii Olivia Wilden ensikertalaisuudesta, mutta ei silti vie huomiota tarinalta.

BooksmartElokuva ei lähde toistamaan koulutarinoista tuttua heimokulttuuria, vaan Amyn ja Mollyn luokkatoverit ovat monisärmäisiä hahmoja, jotka eivät asetu perinteisten stereotyyppien joukkoon. Identiteettiä ei enää etsitä ryhmästä vaan kiinnostuksen kohteet ja teot voivat viedä vastakkaisiin suuntiin. Booksmartin roolitus on myös askel poispäin koulukäytäviltä, joissa kaikki näyttävät samalta valkoiselta massalta. Sivuosiin onkin löydetty luontevia näyttelijöitä, joista erityisesti Amyn ja Mollyn henkiseksi oppaaksi asettuva Gigi (Billie Lourd) varastaa huomion.

Raikkaassa Booksmartissa on paljon samaa kuin viimekesäisessä seksikomediassa Blockers (2018). Huumori on räväkkää ja seksipositiivista, mutta tällä kertaa vanhemmat loistavat pitkälti poissaolollaan ja elokuva keskittyy nuoriin tähtiinsä. Avoimesti lesbo Amy ja koulun suosituimpaan poikaan ihastunut Molly eivät anna kokemattomuutensa estää himokasta unelmointiaan. Elokuvan tapa käsitellä naisten seksuaalisuutta on avoin, sievistelemätön ja humoristinen. Naisen näkökulma toistuu myös elokuvan visuaalisessa maailmassa, jossa nuorten allasbileitä seuraavan kameran katse ei koskaan muutu tirkisteleväksi tai esineellistäväksi.

BooksmartBooksmart ei ole uusi Lady Bird (2017), eikä se siihen pyrikään. Naisten välisen toveruuden esittämisessä sekä elokuvan tavassa purkaa stereotyyppistä ryhmäkulttuuria löytyy kuitenkin paljon samaa. Elokuvan aidoksi rakkaustarinaksi nousee Amyn ja Mollyn vilpitön ystävyys. Viimeisen bileillan järkähtämättömässä tavoittelussa on ripaus epätoivoa, joka tuntuu puskevan kaksikon vääjäämättömästä erosta, kun kesäsuunnitelmat ja opinnot vievät heidät eroon toisistaan. Vaikka Booksmart on hulvaton komedia, löytyy sen sydämestä aimo annos katkeransuloista eroahdistusta.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä