Nimeni on Malkovich, John Malkovich

Entisen musiikkivideo-ohjaajan Spike Jonzen esikoisohjaus on outo matka tunnetun luonnenäyttelijän pään sisään, jonne pääsy kulkee virastotalon kerroksen numero 7½ kautta. Tässä puitteet, olkaa hyvät.

Being John Malkovich - © 1999 Universal PicturesArvostettu ja suurohjaajien (mm. James L. Brooks ja Clint Eastwood) paljon käyttämä John Cusack esittää tyhjätaskua nukketeatteritaiteilijaa Craig Schwartzia, joka päättää henkensä pitimiksi hakea töitä eräästä arkistointifirmasta. Köyhästä pääomastaan johtuen firma majailee toimistorakennuksen kerrosten 7 ja 8 välillä, jossa matalasta katosta johtuen kävellään kumarassa. Taiteilija löytää arkistokaapin takaa aukon, jota pitkin pääsee suoraan 15 minuutiksi näyttelijä John Malkovichin pään sisään. Jonzen elokuvassa kaikki on absurdia, vaikka päällisin puolin normaalilta näyttääkin.

Oletko koskaan halunnut olla joku muu?

Being John Malkovich - © 1999 Universal PicturesKaikkihan me joskus olemme. Tämä Being John Malkovichin mainoslauseesta löytyy ilmeisesti ratkaisu elokuvan sisällön arvoitukseen. Kun Schwartz päättää lyödä rahoiksi löytämällään aukolla myymällä elämysmatkoja Malkovichin silmien taa, ohjaaja Jonzen tarkoitus lienee ollut kuvata niitä ihmisiä, jotka ovat äärettömän kiinnostuneita julkisuuden henkilöiden pienimmistäkin teoista ja ajatuksista. Pari kertaa kuvissa vilahtavatkin pitkät jonot seinän aukon luona. Näkökulma jää kuitenkin puolinaiseksi ja lopulta elokuva muuttuu John Malkovichin ylistysoodiksi. On kieltämättä varsin houkuttelevaa olla juuri SE näyttelijä, johon elokuvan nimi ja juoni totaalisesti nojaavat, ei siis ihme, että Malkovich on "ystävällisesti" lainannut olemustaan muiden analysoitavaksi.

Being John Malkovichia katsottaessa on hyvä muistaa, että me katsojat emme näe tuon metodinäyttelijän omaa minän taakse, vaan Malkovich näyttelee omaa julkisuudenkuvaansa, joka on vain myytti. Olen kuullut puhuttavan, että Malkovichilta vaadittiin rohkeutta ottaa rooli vastaan. Minusta olisi ollut paljon rohkeampaa jättää väliin tällainen omamainos.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 10 henkilöä