Western elää ja voi... jotenkin

Noustuaan supertähdeksi vuonna 1987 Brian De Palman Lahjomattomissa, Kevin Costnerin tähti tuikki todella kirkkaana muutaman vuoden ajan kulminoituen pöydän putsaamiseen Oscar-gaalassa Tanssii susien kanssa -elokuvallaan. Sittemmin miehen ura on ollut laskussa vaikka mukaan on mahtunut muutama kelpokin teos, kuten vuoden 1994 Wyatt Earp. Costner on tehnyt asioita ja valinnut projekteja omalla tyylillään eikä ole kuunnellut managereidensa neuvoja esiintyä puhtaasti kaupallisissa elokuvissa. Tällä tavalla toimiessaan Costner on kuitenkin tehnyt meille lännenelokuvien ystäville suuren palveluksen valitsemalla töikseen usein juuri näitä. Armoton maa on tästä mitä tyylikkäin esimerkki.

Costner esittää hiljaista ja kovia kokenutta karjapaimen Charlie Waitea, joka vanhan apurinsa Boss Spearmanin (Robert Duvall) kanssa ajaa laumaansa preerialla vain joutuakseen korruptoituneen sheriffin ja ahneen maanomistajan (Michael Gambon) kynsiin. Kaikuja menneisyydestä Charlielle tuo Sue Barlow, joka sopivasti ikääntyneen Annette Beningin esittämänä on todellinen preerian ruusu.

Chris Large - © 2003 Touchstone PicturesJuoneltaan Armoton maa on melko tyypillinen lännenelokuva, mutta se onnistuu silti komeasti lisäämään jännitystä matkalla kohti väistämätöntä välienselvittelyä. Waite ja Spearman ovat elämässään kaiken nähneitä miehiä, jotka eivät enää jaksa poistua takavasemmalle eivätkä sitä haluakaan. Cowboyillakin on kunniansa.

Tämän jutun otsikolla ei ole mitään tekemistä Costnerin elokuvan erinomaisuuden kanssa vaan se on hätähuuto westernin, tämän upean elokuvalajin puolesta, jonka lipunkantajana Costner tuntuu nykyisin miltei yksin olevan Clint Eastwoodinkin siirryttyä jännäreiden ja draamojen pariin. Onneksi lännenelokuvalla on ainutlaatuisen runsas historiansa, jota – luojan kiitos – saamme katsoa jo usein dvd-muodossa filmiyhtiöiden kaivellessa ja digitalisoidessa arkistojaan.

Armoton maa on hienosti onnistunut saavuttamaan vanhojen westernien hengen liittämällä tutun tarinansa kunniastaan kiinni pitävien miesten yhteyteen. Tämä nostaa Costnerin elokuvan lajinsa kerman joukkoon.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 5 henkilöä