Moniosaajan ensimmäinen pitkä animaatio

Kari Häkkinen on uuden kotimaisen Eetu ja Konna -animaation käsikirjoittaja, ohjaaja sekä animoija, eli melkoinen monitoimimies. Kokonaisuudessaan elokuvan valmistuminen kesti viisi vuotta.

Minulla oli kehikko tähän elokuvaan, ja kun päätimme tehdä sen, kehittelin sitä kasaan muutaman kuukauden. Idea sinänsä tulee elämästä itsestään, kaikkihan on täynnä aiheita, jos niitä alkaa katselemaan.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat paljolti 1970-luvulle. Ohjaajan omiakin muistoja lienee siirtynyt elokuvaan.

Kari HäkkinenJoo, niitäkin, mutta ei minulla ollut mitään lemmikkisammakkoa. Tuntuu, että sukupolvessani on paljon sellaisia tyyppejä, että kun näin jotain T-Rexejä tai Kissejä telkkarista, ja ne olivat vähän kuin jostain muualta singahtaneita, niin siitä tulee vähän sellainen ajatus, että mitä vaan voi tehdä.

Kari Häkkinen on tehnyt animaatioita jo 15 vuotta muun muassa Ylen tv-kahdelle, ja lisäksi hän tekee sarjakuvaa, mainoksia ja musiikkia. Uudessa elokuvassa näkyy käsityön leima.

Elokuvassa on akvarellitaustat ja käsin piirretyt hahmot, jotka on sitten skannattu ja otettu ohjelmaan sisään. Liike tehdään jo etukäteen piirrosvaiheessa ennen kuin kuvat otetaan sisään koneeseen. Siinä on se ero nykyisiin 3d-animaatioihin verrattuna, että liike piirretään näkymään piirustuksissa, kun taas 3d:ssä kaikki käännellään tietokoneella.

Eetun ja Konnan budjetti on minimaalinen verrattuna suurten yhtiöiden tuotteisiin, mutta ohjaajan mielestä tälle seikalle ei kannata antaa liikaa painoarvoa.

Kari HäkkinenKun itse tein näin hirveän paljon, se oli sinänsä kohtuullisen halpaa. Onhan elokuvan tekeminen valmiiksi tietenkin aina jonkin verran kallista, mutta jos verrataan nykyanimaatioiden budjetteihin, niin sitten tämä on todella halpaa. Ja vaikka tässä elokuvassa olisi ollut 670 tuhatta miljoonaa lisää rahaa käytettävissä, niin se ei oikeastaan olisi muuttanut mitään. Tämä on aika paljon sellainen kuin ajattelin, että sen pitäisikin olla.

Mitään esikuvia omalle piirrostyylilleen Häkkinen ei osaa nimetä, mutta yhden elokuvan hän haluaa nostaa esiin.

Joskus 7-vuotiaana näin Aristokatit, niin se piti nähdä uudestaan ja uudestaan. Se oli jotain ihan mahtavaa ja uskomatonta!

Kari Häkkinen toivoo, että elokuvasta olisi myös monenlaista sanomaa löydettävissä. Tärkeimpänä hän pitää kuitenkin elokuvan parissa viihtymistä. Eetua ja Konnaa ei ole suunnattu pelkästään lapsille, vaan Häkkisen sanoin se sopii ennemminkin kaikille lapsenmielisille.

Ja pääasiahan on, että elokuva ilostuttaisi ja riemastuttaisi, mieluummin kuin turruttaisi. 

Lue myös